Nie wyrzucaj pestki awokado. Możesz ją wykorzystać na trzy sposoby.

dompelenpomyslow.pl 3 tygodni temu

Awokado ze względu na swoje adekwatności prozdrowotne staje się coraz popularniejsze w naszej kuchni. Wykorzystujemy je do stworzenia past, guacamole, chłodników czy sałatek. Po obraniu awokado pozostaje nam pestka, którą zwykle wyrzucamy. W tym artykule podpowiemy Wam, co możecie z nią zrobić.

Posadź pestkę od awokado

Pestkę od awokado możemy posadzić. Dzięki temu wyrośnie nam drzewko awokado, które będzie świetną dekoracją do kuchni. Zanim jednak posadzimy ją do ziemi, musimy wcześniej ją ukorzenić. W tym celu nakłuwamy ją wykałaczkami z czterech stron. Następnie umieszczamy w słoiku, tak by tylko końcówka pestki znajdowała się w wodzie. Dzięki wykałaczkom nie wpadnie do środka. Musimy tylko pamiętać o uzupełnianiu wody, tak by pestka stale była w niej zanurzona.

Gdy pestka puści korzenie, wtedy możemy przesadzić ją do doniczki. Gdy będziemy ją regularnie podlewać, z pestki wyrośnie drzewko.

Z pestki awokado można zrobić maseczkę

Jak podaje kobieta.onet.pl, pestka awokado jest bogata w przeciwutleniacze. Hamują one procesy starzenia się skóry, dlatego możemy wykorzystać ją do stworzenia domowej maseczki odmładzającej.

Podczas krojenia awokado tak często dochodziło do urazów, iż nazwano go choćby „ręką awokado”. Dochodzi do niego podczas usuwania pestki. Jest ona śliska, dlatego pamiętaj, aby nie wbijać w niej noża, a wyjąć ją dzięki łyżki.

Wykonanie takiej maseczki jest proste, ale musimy pamiętać o tym, aby pestkę najpierw wysuszyć. Wystarczy, iż położymy ją w tym celu w ciepłym miejscu na kilka dni. Następnie taką pestkę mielimy, a do mączki, która powstanie dodajemy miodu, jogurtu naturalnego lub inne składnika, za pomocą którego powstanie maseczka, którą nałożymy na twarz.

Pestkę z awokado można zjeść

Wiemy już, iż zawiera ona dużo przeciwutleniaczy. Jest również źródłem błonnika oraz witamin. To sprawia, iż może być ona dobrym dodatkiem do potraw, które jemy. Wystarczy, iż po przesuszeniu zetrzemy ją na tarce lub w młynku, a następnie dodamy ją do sałatki, pasty kanapkowej lub innego dania.

Przed starciem pestki należy jednak pamiętać o usunięciu brązowej otoczki. Zrobimy to bez trudu, zeskrobując ją nożem.

Jak zmiękczyć awokado?

Na koniec mamy dla Was jeszcze dodatkową poradę, dzięki której zmiękczycie twarde awokado. Przeważnie, gdy przyniesiemy je ze sklepu, nie pozostało idealne do zjedzenia. Musimy odczekać kilka dni, ale możemy to przyśpieszyć.

Wystarczy, iż włożymy je do piekarnika rozgrzanego na 90 stopni Celsjusza. Po 15 minutach awokado będzie miękkie i idealne do zrobienia pasty lub innej potrawy, do której go potrzebujemy. Pamiętajcie, aby użyć rękawic.

Oczywiście awokado będzie smaczniejsze, jeżeli pozwolimy mu dojrzeć w naturalny sposób. jeżeli jednak nie możemy dłużej czekać, to ten sposób zdecydowanie nam się przyda.

Idź do oryginalnego materiału