Śliwki to popularne sezonowe owoce, cenione za ich adekwatności zdrowotne. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na mikroflorę jelitową, antyoksydantów, zapobiegających starzeniu się komórek i prowadzących do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a także zawierają mnóstwo witamin z grup A, B, C oraz K. Nie wszyscy jednak powinni je spożywać. Sprawdź dlaczego!
Śliwki dla cukrzyków
Osoby zmagające się z cukrzycą, otyłością, czy innymi chorobami metabolicznymi powinny szczególnie zwrócić uwagę na spożycie śliwek suszonych. Zawierają one aż około 240 kcal na 100 g produktu. Lepszym wyborem dla takich osób mogą okazać się świeże śliwki, które w 100 g zawierają około 46 kcal. Jednak i w tym przypadku warto zachować umiar w ich spożyciu.
Śliwki a nietolerancja salicylanów
Nietolerancja salicylanów to reakcja wynikająca z nadwrażliwości, m.in. na kwas salicylowy. Dla osób z tą przypadłością niestety mamy złą wiadomość. Ze względu na wysoką zawartość salicylanów śliwki mogą wywoływać niepożądane objawy, takie jak duszności, pokrzywka, czy problemy ze strony układu pokarmowego.
Śliwki a osoby z IBS
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS) również powinny unikać spożywania śliwek, ponieważ mogą one wzmagać wzdęcia i nasilać niepożądane objawy IBS. Głównie przez wysoką zawartość fruktozy i sorbitolu śliwek nie zalicza się do preferowanej dla zmagających się z zespołem jelita drażliwego grupy produktów low-FODMAP.