Nie w lodówce, ani na blacie. Tak Francuzi przechowują masło. Jest świeże choćby 2 tygodnie

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Jak przechowywać masło, żeby było miękkie? To nie musi być ciągła walka z twardą jak skała kostką prosto z lodówki. Francuzi od dawna stosują sposób, za pomocą którego smarowidło pozostaje aksamitne i świeże.
Francuzi od wielu lat uchodzą za mistrzów sztuki kulinarnej, a dania wychodzące z ich kuchni podbijają kubki smakowe na całym świecie. Nie powinien więc dziwić nas również fakt, iż do perfekcji opanowani sztukę wykorzystywania masła w swoich potrawach. Nieważne, czy mówimy o aksamitnym sosie holenderskim, czy urzekająco chrupiącym cieście francuskim, w którym warstwy ciasta przeplatają się z mlecznym smarowidłem.


REKLAMA


Zobacz wideo


Jak przechowywać masło, żeby było miękkie? Tak robią to we Francji
Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż Francuzi opatentowali z jednej strony elegancki, z drugiej niezwykle sprytny sposób, by zawsze pozostało miękkie, świeże i w sam raz do natychmiastowego użycia. A co najważniejsze, bez ryzyka jełczenia. Masło przechowywane w lodówce w oryginalnym papierku to prosta droga, aby przesiąknęło niechcianymi zapachami, tracąc swój smak. Na szczęście francuskie rozwiązanie idzie o krok dalej i opiera się na wykorzystaniu tzw. wodnej maselnicy. Składa się ona z dwóch części:


górnej pokrywki, w której powinniśmy umieścić masło,
dolnej misy wypełnionej zimną wodą.


Jak Francuzi przechowują masło? Na tym opiera się działanie maselnicy wodnej
Mechanizm jej działania jest prosty, acz genialny. Zaprezentowała go na TikToku @zielona_sroka. Gdy przykryte masło zostaje zanurzone w misie, woda w tym czasie tworzy naturalną barierę, która chroni je przed czynnikami zewnętrznymi: powietrzem, bakteriami i niepożądanymi aromatami. Utrzymuje je w temperaturze pokojowej i w rezultacie mleczne smarowidło pozostaje świeże, wilgotne i ma idealną konsystencję przez około 1-2 tygodnie.


Stosując tego typu myk, eliminujemy konieczność przechowywania masła w lodówce. Użycie takiego pojemnika jest nie tylko wysoce praktyczne, ale także eleganckie, stanowiąc element dekoracyjny twojej kuchni.
PORADA! Podczas przechowywania masła w maselniczce typu francuskiego pamiętaj, aby regularnie, co 2-3 dni wymieniać wodę, by zachować świeżość. Za każdym razem sięgając po masło, staraj się używać czystych narzędzi, aby zminimalizować kontakt produktu z bakteriami.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału