Dynia jako symbol jesieni
Jesień obfituje w sezonowe warzywa, jednak chyba najbardziej kojarzona z tą porą roku jest dynia. Warto w tym czasie wprowadzić ją do diety, ponieważ jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk czy selen, a także kwasu foliowego i niacyny. Dynia charakteryzuje się również wysoką zawartością witamin antyoksydacyjnych: A, C i E.
Dynia najczęściej jest wykorzystywana do przygotowywania aromatycznych zup lub ciast. Jej dodatek wzbogaca potrawę o niepowtarzalny słodki smak i kremową konsystencję. Jednak to nie koniec jej zastosowania w kuchni. Makaron z sosem na bazie dyni to idealna jesienna potrawa.
Przepis na makaron dyniowy
Sos dyniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jego smak i konsystencja idealnie łączy się z każdym rodzajem makaronu. Do przygotowania makaronu z sosem dyniowym będziemy potrzebowali jednej małej dyni o wadze ok. 500 g. Przepis jest przewidziany na porcję dla czterech osób.
Składniki:
- 300 g makaronu;
- dynia ok. 500 g;
- 100 g sera feta;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego;
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Obieramy dynię, usuwamy z niej pestki i kroimy na małe kostki. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy je na oliwie w garnku. Dodajemy pokrojoną dynię i smażymy przez ok. 10 min. Do garnka wlewamy bulion warzywny oraz śmietanę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż dynia stanie się miękka. Następnie całość blendujemy na gładki sos i doprawiamy. Do garnka dodajemy ugotowany makaron i starty sos feta. Smacznego!
Zobacz też:
Myślisz, iż kupujesz dobrej jakości oliwę? Ten test wszystko wyjaśni
Gdy nie mam czasu, robię zupę piętnastominutową. Najlepszy szybki obiad dla całej rodziny
Jesz je wieczorem? Nie dziw się, iż nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów