Nie tylko smażona. Ta ryba w sosie jest mniej tłusta i znacznie smaczniejsza

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Nie ma nic lepszego na piątkowy obiad niż ryba. zwykle smażymy ją na patelni w panierce i podajemy z ziemniakami oraz surówką. Można jednak przyrządzić rybę w jeszcze lepszy sposób. Duszony dorsz w sosie porowym smakuje obłędnie i ma mniej tłuszczu. Sprawdź prosty przepis i przygotuj się na dokładki.

Znudziła ci się smażona ryba? A może nie chcesz, żeby ociekała tłuszczem? W tych dwóch przypadkach idealna sprawdzi się delikatny dorsz w aksamitnym, aromatycznym sosie porowym. Przedstawiamy plusy ze spożywania tej ryby oraz propozycję jej przygotowania.

Dorsz jako niskokaloryczna i zdrowa ryba

Dorsz to doskonały wybór dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczny - 100 g gotowanej ryby zawiera jedynie 90 kcal. Przykładowo smażona miruna w panierce ma 157 kcal.

Dorsz jest również zdrową rybą, gdyż stanowi źródło wysokowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. Są w nim także cenne kwasy omega-3, które dbają o zdrowie serca, usprawniają pracę mózgu, chronią przed nowotworami, zapobiegają alergiom i zwiększają odporność.

Ta ryba zawiera w swoim składzie mnóstwo witamin z grupy B, a zwłaszcza B12 oraz minerały, tj. magnez, fosfor, selen. Jej regularne spożywanie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wpływając korzystnie na metabolizm, układ nerwowy i kondycję skóry.

Przepis na duszonego dorsza w sosie porowym

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza;
  • 2 łyżki mąki do oprószenia;
  • 2 łyżeczki suszonego koperku;
  • 2 łyżki oleju i 1 łyżka masła do smażenia;
  • 1 por;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki musztardy Dijon;
  • skórka otarta z cytryny;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania.

Przygotowanie:

Żeby zrobić duszonego dorsza w sosie porowym, na początek kroimy rybę na mniejsze kawałki, nacieramy ją solą, pieprzem, otartą skórą cytryny, obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz.

Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy masło i zaczynamy dusić pod przykryciem pokrojonego na kawałki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz śmietankę.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy podsmażoną wcześniej rybę i całość dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec posypujemy danie koperkiem.

Duszonego dorsza w sosie porowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym albo kaszą jaglaną. Wspaniale smakuje z gotowanymi warzywami, tj. brokuł, kalafior czy marchewka.

Zobacz też:

​Najlepszy deser bez pieczenia na weekend. Zrobisz, gdy goście są już w drodze

Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu

Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok

Idź do oryginalnego materiału