Znudziła ci się smażona ryba? A może nie chcesz, żeby ociekała tłuszczem? W tych dwóch przypadkach idealna sprawdzi się delikatny dorsz w aksamitnym, aromatycznym sosie porowym. Przedstawiamy plusy ze spożywania tej ryby oraz propozycję jej przygotowania.
Dorsz jako niskokaloryczna i zdrowa ryba
Dorsz to doskonały wybór dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczny - 100 g gotowanej ryby zawiera jedynie 90 kcal. Przykładowo smażona miruna w panierce ma 157 kcal.
Dorsz jest również zdrową rybą, gdyż stanowi źródło wysokowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. Są w nim także cenne kwasy omega-3, które dbają o zdrowie serca, usprawniają pracę mózgu, chronią przed nowotworami, zapobiegają alergiom i zwiększają odporność.
Ta ryba zawiera w swoim składzie mnóstwo witamin z grupy B, a zwłaszcza B12 oraz minerały, tj. magnez, fosfor, selen. Jej regularne spożywanie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wpływając korzystnie na metabolizm, układ nerwowy i kondycję skóry.
Przepis na duszonego dorsza w sosie porowym
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza;
- 2 łyżki mąki do oprószenia;
- 2 łyżeczki suszonego koperku;
- 2 łyżki oleju i 1 łyżka masła do smażenia;
- 1 por;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki musztardy Dijon;
- skórka otarta z cytryny;
- 200 ml śmietanki 30%;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Żeby zrobić duszonego dorsza w sosie porowym, na początek kroimy rybę na mniejsze kawałki, nacieramy ją solą, pieprzem, otartą skórą cytryny, obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz.
Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy masło i zaczynamy dusić pod przykryciem pokrojonego na kawałki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz śmietankę.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy podsmażoną wcześniej rybę i całość dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec posypujemy danie koperkiem.
Duszonego dorsza w sosie porowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym albo kaszą jaglaną. Wspaniale smakuje z gotowanymi warzywami, tj. brokuł, kalafior czy marchewka.
Zobacz też:
Najlepszy deser bez pieczenia na weekend. Zrobisz, gdy goście są już w drodze
Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu
Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok