Rozgrzewająca zupa na odporność — składniki
Najważniejszym elementem, który sprawi, iż ten bulion poprawi twoje zdrowie, są przyprawy. Do przygotowania rozgrzewającej zupy na odporność będziesz potrzebować:
- 1 cebulę,
- 1 łyżeczkę kurkumy,
- 1 łyżkę startego imbiru,
- 1 małą cukinię,
- 1 pietruszkę,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 200 g jarmużu,
- 4 ząbki czosnku,
- natkę pietruszki,
- oliwę z oliwek,
- podwójną pierś z kurczaka,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz.
Jeśli chcesz, możesz zastąpić jarmuż taką samą ilością szpinaku. Warto jednak postawić na jarmuż, gdyż ma ponad dwa razy więcej witaminy C, niż szpinak, a jest ona niezwykle ważna w budowaniu odporności.
Sprawdź również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, iż opóźnia starzenie się
Jak przygotować rozgrzewającą zupę na odporność?
Podwójną pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę z oliwek i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę oraz czosnek. W międzyczasie obierz i pokrój cukinię, pietruszkę, seler naciowy i marchew. Wrzuć warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut. Przypraw kurkumą i imbirem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej na patelnię 1,5 litra wody i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Przed końcem gotowania dodaj jarmuż (lub szpinak) i sok z cytryny. Przed podaniem zupy posyp ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
To najlepsza kasza do krupniku. Smakuje, jak u babci
Sos beszamelowy jest pełen grudek? Winny jest ten popularny błąd
Jest nazywany "owocem młodości". Jedz 2 razy w tygodniu, a wzmocnisz skórę i paznokcie