Nie tylko pasta jajeczna. Tę zrobisz z taniego i zdrowego warzywa

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: //123RF/PICSEL /Pixel


Pasty idealnie sprawdzają się do codziennych kanapek, ale też przekąsek, które przygotowujemy na imprezę. Najbardziej popularna jest ta jajeczna, jednak czasem warto odejść od standardów i w tym przypadku zrobić smarowidło z taniego i zdrowego warzywa. Sprawdź przepis na pastę z cukinii, zachwycającą smakiem i wyglądem.

Pasty na pieczywo mogą być dobrym urozmaiceniem codziennej diety. Pasują też na krakersy, często serwowane na imprezach. Najczęściej robimy takie smarowidło na bazie jajek, jednak latem warto pokusić się o zrobienie pasty ze świeżego warzywa np. cukinii. Możemy modyfikować dodatki lub dodać do niej składniki, jeszcze bardziej wzbogacające smak.

Prosty przepis na zieloną pastę z cukinii

Przed zrobieniem pasty z cukinii, należy poddać warzywo obróbce termicznej. Dzięki temu zrobi się miękkie, idealnie do smarowania. W tym celu musimy zatem obgotować pokrojoną cukinię w osolonym wrzątku lub podsmażyć i poddusić na patelni. Niektórzy pieką ją w piekarniku lub na grillu.

Składniki na zieloną pastę z cukinii:

  • 1 młoda cukinia;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki pestek słonecznika;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki posiekanego koperku;
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie zielonej pasty z cukinii:


Na początek musimy pokroić cukinię w plasterki, a następnie poddać ją obróbce termicznej. Z kolei pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni.

W kolejnym kroku blendujemy cukinię, ząbki czosnku, pestki słonecznika i oliwę z oliwek na gładką masę. Na koniec doprawiamy pastę przyprawami i sokiem z cytryny, a do całości dodajemy posiekany koperek.

Nie tylko czosnek i słonecznik. Z czym jeszcze można zrobić pastę z cukinii?

Przepis na pastę z cukinii można modyfikować, dodając inne składniki niż czosnek czy słonecznik. To warzywo możemy zblednować z awokado i z prażonymi orzechami nerkowca.

Smarowidło polecamy dodatkowo wzbogacić o pastę sezamową, pesto z bazylii albo starty parmezan. Możemy też dodać jeszcze więcej posiekanej pietruszki bądź szczypiorku.

Warto również eksperymentować z dodatkiem suszonych pomidorów lub oliwek, które nadadzą paście intensywniejszego smaku. Żeby uzyskać bardziej kremową konsystencję, można dodać jogurt naturalny albo ser feta.

Zobacz też:

Magda Gessler dodaje tajemniczy składnik do kiszenia ogórków. Dzięki niemu nigdy się nie psują

Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik

​Dodaj 1 łyżkę do bigosu z młodej kapusty. Podkręci smak, a rodzina będzie prosić o dokładkę

Idź do oryginalnego materiału