Jakie są najsłynniejsze przesądy związane z ciastem drożdżowym? Możemy się tego dowiedzieć najpewniej w rozmowie z babcią. jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, z pomocą przychodzą cukiernicy z popularnej pracowni Urszi. Na instagramowym koncie pojawił się wpis, w którym wylistowano te najczęściej zasłyszane mity.
REKLAMA
Zobacz wideo Trzy jagodzianki, ale królowa tylko jedna
Przy wyrastaniu ciasta drożdżowego nie wolno krzyczeć?
Ciasto drożdżowe to jeden z podstawowych wypieków. Mimo to niejednej gospodyni może dać się mocno we znaki. Najczęstszym problemem jest, iż nie wyrasta. Można zastanawiać się, co zrobiłam inaczej, co poszło nie tak, a można też odpowiedzi szukać za oknem.
Przy wyrastaniu ciasta drożdżowego nie wolno krzyczeć.
Unikaj przeciągów - hamują wyrastanie.
Wyrabiaj ciasto tylko manualnie.
Suche drożdże są nieskuteczne.
Piecz w bardzo wysokiej temperaturze.
Wymienione we wpisie cukierników przesądy związane z ciastem drożdżowym to jedne z najpopularniejszych. Czy są zgodne z prawdą? "Z naszego doświadczenia możemy powiedzieć: mity" - czytamy. W komentarzach nie zabrakło uzupełnienia listy. "Ciasta nie wyrabia się w burzę i podczas miesiączki. Nie wiem, o co chodzi z tą miesiączką, ale przetworów też nie można, bo nie wyjdą. Może dlatego, iż w jej trakcie kobieta może być bardziej rozkojarzona?" - zastanawia się jedna z internautek.
Nie można siadać podczas wyrastania ciasta, bo nie urośnie
- pisze kolejna. Przyznajemy, iż na ten przesąd znajdzie się specjalne miejsce w naszym serduszku. Inna osoba dodaje: "Nie wolno zjeść ciepłego, bo brzuch będzie bolał. Nigdy nie czekam, nigdy nie boli nas brzuch" - i my doskonale to rozumiemy. Jak tu przejść obojętnie obok świeżo upieczonej cieplutkiej drożdżóweczki?
Pogoda ma wpływ na ciasto - fakt, ale...
Jakkolwiek kuriozalnie brzmią niektóre z powyższych przesądów, należy brać pod uwagę to, iż rzeczywiście pogoda może wpłynąć na ciasto. Nie chodzi tu jednak o żadne tajemne moce. Wszyscy cukiernicy wiedzą, iż np. w upale wypieki robi się trudniej. Masło szybciej mięknie, dlatego dużo łatwiej o warzenie się masy maślanej, czekolada się rozpuszcza i może roztemperować, ciasto drożdżowe szybciej wyrasta, więc trzeba być czujnym i nie doprowadzić do nadmiernego wyrośnięcia, a jednocześnie jedzenie może się szybciej psuć - bo jest ciepło.
jeżeli dołożymy do tego burzę, przed którą często okolicę zalewa upał połączony z mocno wilgotnym powietrzem, to warunki są jeszcze trudniejsze. Nie jest to jednak zasadą, iż w burzę nic nie wyjdzie. Trzeba po prostu brać pod uwagę, iż niektóre czynności musimy wykonać szybciej, inaczej, z innych składników. Jakie jeszcze przesądy związane z ciastami znacie? Często zdarza wam się upiec coś słodkiego? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.