Historia kawy w kapsułkach sięga lat 80 ubiegłego wieku, a do niedawna traktowana była jako nowość. Dziś coraz częściej gości w naszych domach i przebija się do codziennej rutyny Polaków, kusząc wygodą, doskonałym smakiem i różnorodnością aromatów. Według badania Omnibus, przeprowadzonego w marcu 2025 roku w celu zbadania preferencji konsumentów względem kawy w kapsułkach, aż 1 na 5 badanych przyznaje, iż na co dzień korzysta z tego systemu – i to nie bez powodu. Co ich przekonuje, a jakie obawy mają ci, którzy wciąż preferują tradycyjne metody parzenia kawy? Czy obawy dotyczące składu kawy w kapsułkach mają rzeczywiste podstawy? Przyglądamy się opiniom, które dzielą kawoszy.
„Większy” nie znaczy „lepszy”, czyli o ekspresach kapsułkowych
W obliczu rosnącego tempa życia, gdzie każda chwila jest cenna, wybór prostych, szybkich i skutecznych rozwiązań staje się coraz powszechniejszy. Ekspresy kapsułkowe doskonale odpowiadają na te potrzeby i pozwalają na przygotowanie kawy dzięki jednego przycisku – bez fusów, bez bałaganu, bez zbędnych czynności. Nie dziwi więc, iż aż 42% ankietowanych korzystających z systemu kapsułkowego wskazało, iż to właśnie wygoda obsługi jest dla nich największą zaletą tego systemu.
Mały ekspres kapsułkowy to nie tylko kompaktowe rozwiązanie, ale i gwarancja perfekcyjnej filiżanki kawy. Dzięki wysokiej mocy i zaawansowanym technologiom ekstrakcji dobiera on odpowiednie parametry parzenia bez konieczności kontrolowania procesu – poczynając od wykorzystanej energii, po ilość użytej wody. Ponadto, ekspres kapsułkowy oferuje znacznie więcej niż klasyczne espresso – pozwala Ci przygotować różne rozmiary kaw, a także warianty mleczne, mrożone, cold brew i wiele innych. To właśnie prostota obsługi i szeroki wachlarz możliwości sprawiają, iż ten system zyskuje na popularności, skutecznie rywalizując z większymi, bardziej skomplikowanymi ekspresami ciśnieniowymi.
Zajrzyj do środka – możesz się zaskoczyć!
Zgodnie z wynikami badania Omnibus, spośród wszystkich ankietowanych ok. 38% wskazało, iż nie jest w stanie określić zawartości kapsułki, a średnio 1 na 3 osoby twierdzi, iż znajdują się w niej sztuczne aromaty, cukier czy mleko w proszku lub jedynie koncentrat kawy. Tymczasem sprawdzenie składu wcale nie jest trudne – wszystkie informacje znajdują się na opakowaniach,
a jeżeli to nie rozwiewa Twoich wątpliwości, wystarczy rozciąć kapsułkę. Wówczas należy zwrócić uwagę na wygląd zawartości i jej zapach – przyjemny, intensywny aromat świeżo zmielonej kawy trudno pomylić i powinien być wyczuwalny natychmiast po otwarciu.
Nespresso, jako pionier na rynku kawy porcjowanej premium i marka powszechnie uznawana za jeden z głównych punktów odniesienia w tej dziedzinie, oferuje wyłącznie 100% wysokiej jakości kawy. Pozyskiwana jest ze starannie wybieranych regionów we współpracy z lokalnymi społecznościami plantatorów. Podczas zbiorów ziarna przechodzą dokładną selekcję i do dalszej obróbki trafiają wyłącznie te idealnie dojrzałe. Kolejnym etapem jest wypalanie, którego stopień warunkuje intensywność, a następnie eksperci ds. kawy komponują unikalne mieszanki tak, by smaki idealnie ze sobą współgrały. Gotowa, świeżo zmielona kawa zamykana jest w kapsułce jeszcze w palarni, co zachowuje jej smak i aromat na długie miesiące.
Świeżość kawy pod lupą – dlaczego kapsułki wygrywają w walce o smak i aromat?
Nie dziwi więc, iż dla wielu konsumentów to świeżość kawy – intensywny smak i bogaty aromat, jakie oferuje kawa w kapsułkach, stanowi najważniejszy atut tego systemu, a blisko połowa ankietowanych przyznała, iż to właśnie bogactwo smaków skradło ich serca.
Kawa jest produktem higroskopijnym, przez co narażona na czynniki zewnętrzne bardzo gwałtownie pochłania zapachy z otoczenia i traci swoje walory. Aluminiowe kapsułki ograniczają jej kontakt z tlenem, światłem i wilgocią do minimum, dzięki czemu pełen aromat uwalnia się dopiero w momencie przebicia kapsułki w ekspresie. Dane nie pozostawiają złudzeń – kawa wystawiona na działanie czynników zewnętrznych zaczyna tracić swoje cenne walory zaraz po otwarciu opakowania, a już po zaledwie tygodniu różnica w smaku i aromacie kawy staje się wyraźnie odczuwalna [1].
Prekursorem w dziedzinie aluminiowych kapsułek jest marka Nespresso, uznawana za synonim wysokiej jakości, świeżości i perfekcyjnie zbalansowanego smaku, czyniąc z każdej filiżanki gwarancję kawowego doświadczenia na najwyższym poziomie.
Kawa w kapsułkach Nespresso to wybór, który gwarantuje świeżość na dłużej, jednocześnie oferując wygodę użytkowania, różnorodność mieszanek i wysoką jakość. Choć nie wszyscy są jeszcze przekonani do tego rozwiązania, coraz więcej konsumentów dostrzega jej liczne
zalety – od wyjątkowej świeżości, przez łatwy w obsłudze system, aż po możliwość niezliczonych doświadczeń kawowych i codziennego eksperymentowania. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, kto ceni komfort, oszczędność czasu, a przy tym nie chce rezygnować z pełni smaku.
Przedstawione dane procentowe pochodzą z badania Omnibus zrealizowanego na zlecenie marki Nespresso przez firmę Yotta, przeprowadzonego w marcu 2025 roku na reprezentatywnej
dla Polski grupie 1000 osób.
[1] ASIC conference 2016. Kumning China – Oral presentation by L. Poisson: ‘Ensuring freshness in portioned coffee systems‘ by L. Poisson,Y. Wyser, F. Mestdagh, S. Legrand, B. Folmer, A. Collet, J. Kerler