Choć karp nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jego przygotowanie wcale nie należy do najprzyjemniejszych. Skrobanie ryby bywa czasochłonne i brudzące, ale można to zrobić inaczej – szybciej i czyściej. Przedstawiamy dwa skuteczne sposoby, które wykorzystują zwykłe kuchenne akcesoria. Dowiesz się też, jak przygotować rybę do czyszczenia, by efekt był naprawdę satysfakcjonujący.
REKLAMA
Zobacz wideo Kosecki o największej rybie, jaką złowił: Ten szczupak był ogromny!
Jak najszybciej oczyścić rybę z łusek? Bez zbędnego wysiłku i dużego bałaganu
Oskalpowanie ryby dla wielu osób może być nie lada wyzwaniem. Jednak nie musi być ani czasochłonne, ani skomplikowane i nie trzeba zostawiać ogromnego bałaganu wokół siebie. Co więcej, nie potrzebujesz specjalnych narzędzi, gdyż wystarczy zwykła łyżka stołowa, która zadziała jak łopatka.
Umyj rybę pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Brzegiem łyżki podważ łuski, jedną ręką przytrzymując rybę.
Trzymaj łyżkę pod kątem tak, aby, jak najlepiej podważyła łuski.
Drugą ręką energicznie przesuwaj łyżkę w kierunku od ogona do głowy.
Okrągły kształt łyżki sprawi, iż łuski nie będą odlatywać na wszystkie strony.
Jak gwałtownie oczyścić karpia? Zrobisz to szybko, a porządek zostanie zachowany
Kolejnym sposobem na łatwe i szybkie usuwanie łusek z powierzchni karpia jest sięgnięcie po tarkę. Przygotuj rybę, wcześniej zanurzając ją na chwilę w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Nie rób tego za długo, bo popęka skórka. Następnie postępuj krok po kroku:
Oczyszczanie ryby będzie łatwiejsze, jeżeli wcześniej pokropimy ją octem.
Przyłóż tarkę do ryby grubszą stroną.
Przesuwaj tarkę z jednej strony na drugą.
Gdy łuski zostaną usunięte, upewnij się, iż nic nie pozostało.
W razie potrzeby przetrzyj tarką jeszcze raz.













