Papier do pieczenia to jeden z nieocenionych bohaterów w każdej kuchni. Wystarczy wyłożyć nim blaszkę, a każde jedzenie wyjmiemy z naczynia bez bałaganu i przywierania. To właśnie dzięki niemu domowe wypieki stają się mniej stresujące, a my oszczędzamy czas, który musielibyśmy spędzić na szorowaniu blachy. Sekret jego skuteczności tkwi w specjalnej powłoce.
REKLAMA
Zobacz wideo Były motyle i szaleństwo, ale też wstyd i poczucie winy". Katarzyna Nosowska w "Z bliska"
Czym nasączony jest papier do pieczenia? Dzięki temu jest praktyczny i wygodny w użyciu
Dietetyczka Jennifer Pallian wytłumaczyła na łamach serwisu foodess.com, iż papiery pergaminowe, z którymi mamy zwykle do czynienia, wykonane są z włókien roślinnych oraz celulozy. Mają śliską i nieprzywierającą powierzchnię. Większość nasączona jest również cienką warstwą silikonu dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Ten jest bezpieczny i nie wydziela szkodliwych substancji, ale także nie zmienia swoich adekwatności pod wpływem wysokiej temperatury.
Dzięki temu mają adekwatności nieprzywierające i są odporne na ciepło.
Którą stroną kładzie się papier do pieczenia? Najważniejsze wskazówki w jego użyciu
Aby praca z papierem do pieczenia była jeszcze łatwiejsza, warto pamiętać o kilki istotnych patentach. Przede wszystkim należy zawsze kłaść go błyszczącą stroną do góry. W rezultacie jedzenie nie będzie przywierać i zniknie również potrzeba używania oleju. jeżeli brzeg arkusza podwija się po odcięciu, na to również jest sposób. Wystarczy wcześniej delikatnie zwinąć go w dłoni, zmoczyć pod strumieniem wody i ponownie rozłożyć, a będzie idealnie leżał na blaszce. Natomiast przy wałkowaniu ciasta warto lekko spryskać blat wodą lub przykleić rogi odrobiną ciasta, a papier przestanie się przesuwać.















