Najprostszym sposobem na nawodnienie jest picie wody. Możemy wzbogacać jej smak o cytrynę czy miętę. Warto też dorzucać do niej ulubione owoce. Tym razem skupimy się jednak na mało popularnym napoju, który orzeźwia latem, a rozgrzewa zimą. Mowa o karkade.
Karkade idealnym napojem na zachowanie młodości i poprawę zdrowia
Karkade jest egipskim napojem z hibiskusa o ciemnoróżowej barwie. Wygląda podobnie jak kolorowe napoje ze sklepu, jednak w przeciwieństwie do nich ma liczne adekwatności zdrowotne.
Karkade stanowi źródło witaminy C (12 mg na 100 g), która korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Zaliczamy ją do antyoksydantów, dlatego zwalcza wolne rodniki z organizmu, chroniąc przed stanami zapalnymi i infekcjami. Poza tym pobudza produkcję kolagenu w skórze, zachowując jej elastyczność.
Napój z hibiksusa ma też wysoką zawartość kwasów organicznych tj. cytrynowy, jabłkowy, winowy i hibiskusowy. Przykładowo kwas jabłkowy działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a cytrynowy pomaga w ujednolicaniu kolorytu skóry, a także jej wygładzaniu, tym samym opóźniając proces starzenia.
Ponadto karkade zawiera antyoksydanty, które utrzymają odpowiednie ciśnienie i adekwatny poziom cukru we krwi. Oprócz tego oczyszcza organizm dzięki moczopędnemu działaniu.
Ten napój nie jest wskazany dla osób, które zażywają leki na nadciśnienie, a także te moczopędne. Kobiety w ciąży również nie powinny go pić. Z kolei regularne sięganie po karkade może osłabić antykoncepcję hormonalną ze względu na zawartość fitoestrogenów, obniżających poziom kobiecych hormonów.
Przepis na orzeźwiające karkade
Jeśli chcemy, żeby karkade było rozgrzewającym napojem, to wystarczy zaparzyć suszone kwiaty hibiskusa, które kupimy w aptekach, sklepach zielarskich, a choćby w niektórych supermarketach. Po lekkim ostygnięciu naparu możemy dorzucić ulubione dodatki tj. cytryna, pomarańcza czy goździki. Tym razem skupimy się jednak na jego orzeźwiającej wersji.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia orzeźwiającego karkade? Oto lista:
- 40 g suszonych kwiatów hibiskusa;
- 500 ml wrzącej wody;
- 1,5 l wody;
- sok z połowy cytryny;
- 10 kostek lodu;
- opcjonalnie: 4 listki świeżej mięty.
Na początek wrzucamy suszone kwiaty hibiskusa do dzbanka i zalewamy je wrzącą wodą. Taki napar odstawiamy do ostygnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie odcedzamy susz i dolewamy wodę oraz sok z cytryny. Na koniec dorzucamy do karkade kostki lodu i ewentualnie listki świeżej mięty.
Zobacz też:
Nie musisz mieć ogrodu, by kompostować odpady. Ten kompostownik postawisz w kuchni
Najlepsze jabłka na świecie pochodzą z Polski. Szukaj ich podczas zakupów
Gdy myszy pchają się do domu, dziel się z nimi tym obiadem. Zapomnisz o problemie