Naukowcy już wiedzą. Tyle jajek tygodniowo trzeba jeść, żeby schudnąć. Dla niektórych to pestka

kobieta.gazeta.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Ile jajek dziennie jeść, aby schudnąć? IgorChus/iStock


Jajka są niskolaryczne, zawierają 13 witamin oraz minerałów i stanowią źródło białka. Nic dziwnego, iż tak chętnie po nie sięgamy i jemy na śniadanie. Okazuje się, iż mogą też pomóc zgubić zbędne kilogramy. Wyjaśniamy, jakie jajka na odchudzanie wybrać.
Jajka są źródłem witamin A, E, D, K, B2, B9 i B12. Na dodatek są bogate m.in. w fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk. jeżeli zjesz je rano, dostarczysz organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Według dietetyczki dr Carrie Ruxton jaja powinny stanowić podstawowy element diety. Warto włączyć je do codziennego menu zwłaszcza wtedy, gdy chcemy schudnąć.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni


Ile jajek dziennie jeść, aby schudnąć? Nie będziesz mieć ochoty na podjadanie
Według Ruxton jajka doskonale wpływają na kontrolę apetytu, skład masy ciała i zdrowe starzenie się. Okazuje się, iż powinnyśmy spożywać od 7 do 14 jaj tygodniowo (czyli 1-2 jajka dziennie), żeby korzystnie wpływały na sylwetkę i pomogły osiągnąć wymarzoną figurę. Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients" wykazały, iż zjedzenie jajek z samego rana zapobiega sięganiu po niezdrowe jedzenie w dalszej części dnia.
Nie przegap: Kiedy najlepiej pić siemię lniane? Pora ma znaczenie. Jedna łyżeczka "może zrobić dużą różnicę"
- Spożycie 7-14 jaj tygodniowo w kontekście zróżnicowanej i zbilansowanej diety byłoby korzystne dla większości ludzi, szczególnie ze względu na zwiększenie spożycia witamin, minerałów i białek, ochronę niezbędnej masy mięśniowej oraz poprawę uczucia sytości po posiłku - wyjaśniła Carrie portalowi express.co.uk.


Ile jajek dziennie jeść, aby schudnąć? jarabee123/iStock


Z czym jeść jajka na diecie? Te połączenia są najlepsze
Jajka są jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy D, która ma najważniejsze znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i zdrowia kości. Za najlepszą formę jaj na odchudzanie uważa się jajko ugotowane na miękko. Białko jest wtedy ścięte, a żółtko zachowuje lekko płynną formę. Z czym najlepiej jeść taki produkt? Dobrym wyborem jest pieczywo pełnoziarniste, ale to nie wszystko. - Jajka mogą stanowić część zdrowego odżywiania, zwłaszcza w połączeniu z innymi pożywnymi produktami, takimi jak warzywa, owoce, fasola, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i tłuszcze zdrowe dla serca - powiedziała ekspertka ds. żywienia Samantha Cassetty w rozmowie z portalem prevention.com. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału