Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Tak przyrządzony czosnek to hit

kobieta.interia.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Polsat


Przepisy siostry Anastazji cieszą się od wielu lat ogromną popularnością, sama siostra również ma w całym kraju wielu fanów. Nic dziwnego, bo stawia na proste, zdrowe i sprawdzone receptury, nierzadko mające zbawienny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jedną z nich jest przepis na naturalny antybiotyk, czyli pyszny marynowany czosnek. Warto przygotować go już dziś i mieć pod ręką jesienią i zimą, gdy nasza odporność zacznie słabnąć.


Czosnek od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych adekwatności - nazywany często naturalnym antybiotykiem ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a zawarte w nim substancje wzmacniają siły obronne organizmu. Nic dziwnego, iż WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zakwalifikowała go jako lek.
W czosnku znajduje się ponad 100 aktywnych substancji takich jak m.in.:Reklama


mangan,wapń,fosfor,cynk,potas,selen,witaminę A,witaminy z grupy B,witaminę C,witaminę D,flawonoidy,związki siarkowe,allicyna, czyli organiczny związek siarki.


Czosnek ma silne działanie przeciwwirusowe, korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi oraz działa przeciwskurczowo. adekwatności tego warzywa porównywane są do penicyliny, erytromycyny czy tetracykliny. Warto spożywać go więc regularnie, szczególnie jesienią i zimą, gdy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i choroby.
Sprawdź też: Pij codziennie rano zamiast kawy. Jesienią unikniesz przeziębień i infekcji
Jeśli spożycie surowego czosnku przysparza nam problemów, choćby przez wzgląd na jego silny smak i zapach, możemy sięgnąć po czosnek marynowany. Ma on łagodniejszy smak niż surowy, przyjemnie chrupie i stanowi świetny dodatek do sałatek, kanapek czy pieczonych warzyw. Niektórzy lubią spożywać go wręcz wprost ze słoika.
Wielką fanką marynowanego czosnku jest siostra Anastazja, która podzieliła się kiedyś z fanami sprawdzonym przepisem na tę pyszną przekąskę. Jak go przygotowuje?
Przeczytaj też: Roślina o potężnych adekwatnościach. Włącz do swojej diety, a organizm ci za to podziękuje


Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Marynowany czosnek to kulinarny i zdrowotny hit


Przepis na marynowany czosnek siostry Anastazji:
Składniki:
4 liście laurowe,2 szklanki wody,kilka główek czosnku,ziele angielskie,2 łyżki soli,2 szklanki octu,1 łyżeczka gorczycy 4 łyżki cukru,ziarna pieprzu.
Przygotowanie:
Czosnek podziel na ząbki i obierz.Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę. Połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Smacznego i na zdrowie!
Zobacz również: Takiego czosnku jeszcze nie jadłeś. Smaruje się go jak masło
Idź do oryginalnego materiału