NASZA KASZA

tygodnikzamojski.pl 3 godzin temu


Piróg biłgorajski
Składniki: 1 kg ziemniaków, 0,5 kg tłustego twarogu, 0,5 kg kaszy gryczanej, 3 jajka, 0,5 szkl. śmietany lub jogurtu greckiego, słonina, smalec, sól, pieprz, mięta (może być suszona).

Wykonanie: ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, zostawiając odrobinę wody na dnie. Kaszę gryczaną wsypujemy do ugotowanych ziemniaków, garnek przykrywamy pokrywką, zawijamy w ręczniki i koc, zostawiamy na 30 minut. Ser kruszymy, słoninę kroimy w kostkę i stapiamy. Miętę szatkujemy. Ziemniaki z kaszą łączymy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku, rozgrzanym do 190 st. C.


Bliny gryczane

Składniki: 250 g mąki gryczanej, 200 ml mleka, 1/3 kostki drożdży, 2 jajka, sól, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: podgrzewamy lekko mleko, dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy lub miksujemy, aż powstanie gładka masa. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – regulujemy to dodatkową porcją mleka lub mąki, w zależności od potrzeby. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, smażymy z ciasta placuszki. Bliny można podawać ze zsiadłym mlekiem, dowolnym sosem, a w wersji bardziej eleganckiej – z wędzonym łososiem i kleksem śmietany lub jogurtu greckiego, posypane posiekanym koperkiem.

Chleb z kaszy gryczanej bez drożdży

Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej, 5 łyżek ziaren: słonecznika, lnu itp., 2-3 łyżeczki soli, woda.

Wykonanie: kaszę płuczemy, zalewamy wodą tak, by tylko ją przykryć, odstawiamy minimum na dobę (optymalny czas to 2 doby) w ciepłe miejsce. W tym czasie kasza fermentuje i powstaje zakwas. Potem rozdrabniamy kaszę blenderem (ale nie na gładką masę – powinny zostać grudki), dodajemy ziarna i sól. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na chleb i odstawiamy na godzinę. Pieczemy 50-60 minut w temp. 200 st. C. Czy chleb jest gotowy – najlepiej sprawdzić patyczkiem od szaszłyków. Gdy jest suchy – zmniejszamy temp. do 50 st. C. i zostawiamy chleb w piekarniku jeszcze na 15 minut.

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 125 ml gorącej wody, 25 g roztopionego masła, sól, opcjonalnie – jajko. Składniki na farsz: 100 g kaszy gryczanej, 500 g twarogu, sól, 2 cebule, olej.

Wykonanie: do miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę, dodajemy roztopione masło i ewentualnie (nie jest konieczne) jajko, sól. Zagniatamy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką, żeby ciasto nie wyschło. Kaszę gotujemy tak, żeby się lekko rozgotowała, przestudzamy. Dodajemy pokruszony ser. Kroimy drobno i podsmażamy cebulę, dodajemy do kaszy i sera, dosalamy. Dokładnie mieszamy. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółeczka. Każde nadziewamy łyżeczką farszu, zlepiamy. Gotujemy przez ok. 3 min (aż wypłyną) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, żeby pierogi się nam nie zlepiały. Układamy na tacach do wyschnięcia. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Składniki (na 10 faszerowanych papryk): 10 papryk, 350 g kaszy gryczanej, 300 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka, 2 małe cebule, 1 cukinia (można pominąć), 2-3 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, słodka papryka, wędzona papryka, oregano, tymianek, 100 g startej mozzarelli lub sera żółtego, natka pietruszki, olej.

Wykonanie: kaszę gotujemy. Mięso, cebulę i czosnek kroimy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, po kilku minutach dodajemy mięso, przesmażamy, a koniec dorzucamy czosnek i cukinię, jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez kilka minut. Doprawiamy. Dodajemy ugotowaną kaszę. Paprykom odcinamy górę, usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy farszem, nakładamy odcięte wcześniej „czapeczki”. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy sokiem pomidorowym lub wodą. Pieczemy w temp. 200 st. C. przez ok. godzinę (aż papryka zmięknie). Pod koniec pieczenia zdejmujemy „czapeczki” i posypujemy farsz serem, chwilę zapiekamy.

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki: 100 g kaszy gryczanej, kilka pieczarek, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 20 g żółtego sera, 2 cebule, tłuszcz do smażenia, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego (można go zastąpić przyprawą typu vegeta), kilka łyżek bułki tartej.

Wykonanie: gotujemy kaszę. W tym czasie siekamy i podsmażamy cebulę, pod koniec dodając pokrojone drobno lub starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Łączymy cebulę i pieczarki z kaszą, dodajemy ser, 1 jajko, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, z której toczymy kotleciki. Maczamy je w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron.

mm

Idź do oryginalnego materiału