Władze podały, iż Naomi Pomeroy, wielokrotnie nagradzana szefowa kuchni, która pomogła umieścić Portland na mapie jako kierunku kulinarnego i brała udział w programie „Top Chef Masters”, utonęła w wypadku dętki. Miała 49 lat.
Pomeroy utonęła w sobotni wieczór w rzece Willamette w pobliżu Corvallis po tym, jak grupa, z którą pływała, utknęła w wodzie przez odsłonięty zaczep. – poinformowało biuro szeryfa hrabstwa Benton Kapitan Chris Davitt powiedział, iż Pomeroy została wciągnięta pod wodę i przypięta do liny przymocowanej do niej deski wiosłowej. Grupa połączyła ze sobą dętki i deskę wiosłową.
Władze poinformowały, iż udało im się bezpiecznie wyłowić z plaży dwie inne osoby i przewieźć je na łódź, aby popłynąć.
Biuro szeryfa twierdzi, iż przez cały czas pracuje nad odzyskaniem ciała Pomeroya. Przeszukał okolicę dzięki sonaru, podwodnych kamer i dronów, ale nie mógł go znaleźć ze względu na ciężki gruz.
„Zobowiązuję się odszukać Naomi i zwrócić ją do domu, rodziny i bliskich” – oznajmił w oświadczeniu szeryf Jeff Van Arsdale. oświadczenie„Chciałbym podziękować wszystkim zaangażowanym w misję poszukiwawczą i ratowniczą oraz wsparcie w tym trudnym czasie”.
Biuro szeryfa ostrzegło ludzi, aby nie przywiązywali się do paddleboardu, jeżeli nie ma on paska do szybkiego odpinania, i odradzało wiązanie ze sobą dwóch lub więcej dętek, ponieważ oznacza to, iż każda osoba musi mieć kamizelkę ratunkową.
Korpus piechoty morskiej stanu Oregon odnotował w ostatnich latach „pojawiającą się tendencję” do zgonów ludzi, ponieważ smycz na stojącej desce wiosłowej zaplątała się w krzaki lub inne śmieci w rzekach.
„Większość pasków na kostkę używanych przez użytkowników paddleboardów nie jest zaprojektowana z myślą o szybkim odpinaniu” – powiedział we wtorkowym oświadczeniu Brian Paulsen, dyrektor programu bezpieczeństwa łodzi w agencji. Dodał, iż w talii noszone są gwałtownie odpinane pasy, przeznaczone do stosowania w poruszającej się wodzie.
Pomeroy zyskał kultową pozycję na scenie kulinarnej w Portland po otwarciu Beast w 2007 roku. Tam goście mogą delektować się sześciodaniową kolacją prix fixe serwowaną przy wspólnych stołach, zaprojektowaną w oparciu o zamiłowanie Pomeroya do rozbierania całych zwierząt.
Restauracja umożliwiła Pomeroy zdobycie prestiżowej nagrody Jamesa Bearda dla najlepszego szefa kuchni na północnym zachodzie w 2014 roku, mniej więcej w tym samym czasie, gdy Portland zyskiwała na popularności jako kierunku turystycznego ze względu na swoją scenę kulinarną, naturalne piękno i egzotyczną reputację. Restauracja została zamknięta podczas pandemii koronaawirusa, ale Pomeroy niedawno otworzył nowy sklep z mrożonymi kremami.
Pomroy była również znana z występów w programach kulinarnych, w tym „Top Chef Masters”, a wraz z mężem była właścicielką baru koktajlowego Expatriate w Portland. W poniedziałek bar jest nieczynny, KOIN-TV, spółka zależna CBS Według doniesień żałobnicy zostawili kwiaty i wspomnienia poza miejscem pracy.
Heather Wahlberg, właścicielka restauracji naprzeciwko Expatriate i pracująca w tej branży od ponad dziesięciu lat, powiedziała KOIN-TV, iż Pomeroy „uczynił scenę kulinarną Portland taką, jaką jest dzisiaj”. Powiedziała, iż skontaktowała się z restauracją Expatriate, aby zapewnić jej potrzebną pomoc.
Powiedziała, iż nagłe odejście Pomeroya „przypomina o kruchości życia”.
„Była znakomitą kucharką” – powiedział stacji Gary Okazaki, bloger kulinarny z Portland. „A kiedy napiszą historię sceny kulinarnej Portland, będzie miała ona swój własny rozdział”.
Przedstawiciel USA Earl Blumenauer z Oregonu wydał oświadczenie, w którym nazwał śmierć Pomeroya tragiczną stratą.
„Naomi była nie tylko niesamowitą szefową kuchni i przedsiębiorcą, była także niesamowitym człowiekiem” – powiedziała Blumenauer. „Jej wpływ sięgał daleko poza Portland, gdzie pomogła ugruntować nasze przywództwo i reputację w zakresie doskonałości kulinarnej”.
więcej