Ayran robi się z jogurtu, wody oraz soli. Niektórzy dla podkręcenia smaku dodają też pieprz, skórki cytrusów albo posiekaną miętę. Nie bez powodu nazywany jest "najzdrowszym napojem świata". W Turcji serwuje się go gościom na przywitanie. Jest dostępny w każdej restauracji oraz sklepie. Cieszy się dużą popularnością, bo skutecznie gasi pragnienie i działa odświeżająco. Oprócz tego korzystnie wpływa na organizm. Wspomaga trawienie i odporność, a to nie koniec zalet.
REKLAMA
Zobacz wideo Goście pod drzwiami, a ty nie masz nic zimnego do picia? Mamy myk, by schłodzić napój w 20 minut!
Czy ayran jest zdrowy? Prosty przepis na turecki specjał
Turecki napój jest bogaty w witaminy B, C i D. To źródło białka, elektrolitów, probiotyków oraz wapnia, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga też wyregulować ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Tradycyjnie ayran jest spożywany w trakcie posiłków, zwłaszcza tych tłustych, takich jak kebab. Żeby przygotować orzeźwiające picie, będzie ci potrzebne:
Zobacz też: Lekarz wskazał 4 najbardziej szkodliwe nawyki. Jeden z nich jest "toksyczny", drugi to "płynna śmierć"
500 ml wody mineralnej,
400 g jogurtu greckiego,
pół łyżeczki soli.
Wystarczy wszystko ze sobą wymieszać, a najlepiej zmiksować w blenderze. Na wierzchu powinna pojawić się delikatna pianka. Przelej całość do dzbanka i wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzony napój smakuje bowiem najlepiej.
Czy ayran jest zdrowy? pexels.com/Meruyert Gonullu
Kiedy pić ayran? Turkom towarzyszy przez cały dzień
Jak podaje nutritionadvance.com, przeprowadzono ankietę wśród 3411 dorosłych Turków. Okazało się, iż obok wody ayran jest najczęściej spożywanym napojem do obiadu i kolacji przez osoby powyżej 40. roku życia. W przypadku młodszych ludzi ayran jest drugim najpopularniejszym napojem, zaraz po gazowanych napojach bezalkoholowych. Turecki specjał ma kwaśno-słony smak. Jako iż świetnie pasuje do mięsa, sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo napój na rodzinnego grilla. Można go pić codziennie. Pora nie ma w tym przypadku znaczenia, Turcy piją ayran do każdego posiłku. Nie powinny go jednak spożywać osoby na diecie niskosodowej, zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi oraz alergiami. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.