Weź folię i owiń końcówki bananów. Spróbuj raz. Będziesz tak robić po każdych zakupach

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Jak przechowywać banany, żeby nie czerniały? Weź kawałek i owiń końcówki. Potem sobie podziękujesz, fot. redakcja


Chociaż są pyszne, ich przydatność do spożycia jest dosyć krótka. Często, zanim zdążysz je zjeść, skórka nabiera ciemnej barwy. Co zrobić, żeby banany dłużej były świeże? Wystarczy prosty trik, o którym mało kto wie.
Banany to owoce, za którymi przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Są słodkie i sycące, a także stanowią bazę do wielu deserów i ciast. Mają jednak jeden minus, a mianowicie gwałtownie się psują i czernieją. Jak przedłużyć świeżość bananów? Okazuje się, iż wystarczy prosty trik, a poleżą znacznie dłużej. Do tego celu przyda ci się produkt z kuchennej szafki.


REKLAMA


Zobacz wideo Piękny zapach w twoim samochodzie? Wypróbuj te 3 myki!


Jak przechowywać banany, żeby nie czerniały? Weź kawałek i owiń końcówki. Potem sobie podziękujesz
Termin przydatności bananów jest stosunkowo krótki. jeżeli kupisz w sklepie intensywnie żółte owoce, mogą zacząć czernieć już po dwóch dniach. Ciemnienie jest procesem naturalnym, który jest skutkiem wydzielanego etylenu, czyli gazu przyspieszającego dojrzewanie. Na szczęście proces możesz nieco spowolnić.
Nie przegap: Podłączasz do przedłużacza? Prosta droga do niebezpieczeństwa "Pożar gotowy"


Jaki banan jest najlepszy? Jaki banan jest najlepszy? Fot. pexels.com / Ryutaro


Wystarczy, iż tuż po zakupie bananów owiniesz ich końcówki folią spożywczą. Folię umieść w miejscu, gdzie łączy się kiść, ponieważ właśnie tam wydzielanie etylenu jest najbardziej intensywne. Taki sposób przechowywania owoców wydłuży ich świeżość choćby do tygodnia.


W jakim miejscu przechowywać banany? Pamiętaj o kilku kwestiach
Pamiętaj także, by nie trzymać bananów w towarzystwie innych owoców wydzielających etylen jak np. jabłka, gruszki, mango, brzoskwinie, morele czy nektarynki, bo przyspieszysz proces dojrzewania. Banany powinny leżeć w suchym i chłodnym miejscu. o ile kupiłaś kiść, nie warto jej rozdzielać, bo skórka gwałtownie pokryje się ciemnymi plamkami. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału