Oficjalne otwarcie oraz wręczenie medali Smaków Regionów odbędzie się w sobotę 27 września 2025 o godzinie 11.00 na scenie głównej, w pawilonie 3A. W inauguracji uczestniczyć będą Marszałek Marek Woźniak oraz Wicemarszałek Krzysztof Grabowski. Również w sobotę 27 września zaplanowany jest wielki finał XXIV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, połączony z wręczeniem statuetek „Perła 2025”. Na galę zapraszają: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Początek o godz. 13.00 w pawilonie nr 10.
Podczas tegorocznej edycji Smaków Regionów nasze województwo będzie promować na swoim stoisku żywność regionalną wysokiej jakości. W tym roku zaprezentuje się 29 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów z szerokim asortymentem różnorodnych regionalnych produktów, opartych na lokalnych i tradycyjnych recepturach. Koneserzy poszukujący wyjątkowych smaków będą mogli spróbować m.in. serów – smażonych, kozich czy dojrzewających, mięs i wędlin, przetworów mlecznych, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych oraz olei tłoczonych na zimno. Wśród wystawców znajdą się również przedstawiciele pięciu regionów partner









