Naturalne, domowe preparaty potrafią być niezwykle skuteczne. Tak jest w przypadku syropu polecanego na jesienno-zimowy czas, gdy nietrudno o przeziębienie. Działa on rozgrzewająco, wzmacnia, łagodzi ból gardła i dodaje energii. W dodatku wystarczy chwila, by go przygotować. Co więcej, możemy stosować go profilaktycznie lub podczas walki z infekcją. Sprawdź, jak go zrobić.
Co warto zrobić na jesień? Ten domowy syrop to najlepsze remedium na przeziębienia
Chcąc w naturalny, domowy sposób wzmocnić swoją odporność, możemy przygotować prosty syrop, który bazuje na skutecznych składnikach. To one są kluczem do sukcesu i pozwolą nam zwalczyć przeziębienie. Jednym z produktów, które będziemy dodawali do naszego syropu, są cytrusy, w tym cytryna, grejpfrut oraz pomarańcza. Dostarczą nam one sporej ilości witaminy C, która doskonale wspiera układ immunologiczny i pozwala szybciej wrócić do zdrowia.
W naszym domowym syropie nie może także zabraknąć miodu, który łagodzi podrażnione gardło oraz dodaje energii. Ważnym elementem jest również imbir, rozgrzewający nas od środka oraz pobudzający krążenie. Istotną przyprawą jest także kurkuma, działająca przeciwzapalnie oraz wspierająca regenerację.
Nie możemy też zapomnieć o czosnku, który słynie z tego, iż jest naturalnym antybiotykiem, więc pomoże nam w walce z wirusami i bakteriami. Mieszanka takich składników, potrafi być prawdziwym remedium na przeziębienie i wzmocni naszą odporność. Warto więc wiedzieć, jak przygotować taki syrop.
Czytaj również: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią
Jak zrobić domowy syrop? Przepis na tę naturalną miksturę jest bardzo prosty
Domowy syrop na przeziębienie jest nie tylko skuteczny, ale i łatwy w przygotowaniu. Dzięki temu nie będziemy musieli poświęcić dużej ilości czasu w zrobienie go oraz nie potrzebujemy wielu skomplikowanych składników, aby uzyskać tę prozdrowotną miksturę. Do przyrządzenia jej, musimy naszykować:
- 2 cytryny,
- 100 g miodu,
- 1 pomarańczę,
- 1 grejpfruta,
- 1 łyżeczkę kurkumy,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g świeżego imbiru,
- 50 ml wody.
Na początek myjemy dokładnie cytrusy i wyciskamy z nich sok. Następnie obieramy czosnek oraz imbir i kroimy je na niewielkie kawałki, oraz wkładamy do blendera. Do tego dodajemy uzyskany sok z cytrusów, miód, kurkumę oraz wodę. Wszystkie te składniki blendujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.
Tak przygotowany syrop należy przelać do wyparzonego słoika lub szczelnie zamykanej butelki. Odkładamy go na kilka godzin w chłodne miejsce, aby składniki mogły zacząć wspólnie działać. Syrop ten możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Zobacz też:
Te przetwory z dyni biją inne na głowę. W mig znikną ze spiżarnianych półek
Kluski śląskie z tym sosem smakują o niebo lepiej. Mąż będzie je jadł kilogramami
Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak













