Składniki na rajskie ptasie mleczko na waflach
Wielu osobom wychowanym w latach 90. ten deser kojarzy się z osiedlowymi sklepikami, gdzie można było je kupować na kilogramy. Jednak ten przepis jest prosty, stosunkowo szybki i zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Do przygotowania rajskiego ptasiego mleczka na waflach będziesz potrzebować:
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 wafle tortowe,
- 4 galaretki,
- 500 ml śmietany 30 proc.
Dla dodatkowego efektu wizualnego warto jest wybrać dwie galaretki czerwone (które dodasz do masy z bitej śmietany) oraz dwie galaretki w innych kolorach — na przykład zieloną i pomarańczową.
Sprawdź również: Ciasto drożdżowe będzie świeże i mięciutkie cały tydzień. Wystarczy, iż dodasz to
Rajskie ptasie mleczko na waflach — sposób przygotowania
Rozpuść jedną galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Następnie wlej do garnka lub miski 2 szklanki wrzątku i rozpuść w nich 2 galaretki, a potem odstaw je do stężenia. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, po czym wlej do niej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj. Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia, a jeżeli to konieczne, przytnij wafle do odpowiedniego rozmiaru.
Sprawdź również: Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd
Na dnie blaszki ułóż jeden wafel, nałóż na niego masę śmietankową i wyrównaj, a następnie odstaw do lodówki, aby dobrze stężała. Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka i ponownie wstaw do lodówki. Kolejną galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. Resztę śmietany ubij z cukrem pudrem, dodaj do niej tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksuj. Tak przygotowaną masę wylej na wierzch formy, przykryj drugim waflem i umieść w lodówce do całkowitego stężenia.
Zobacz też:
Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu
Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok
Pieczarki robią się wodniste podczas smażenia? Popełniasz popularny błąd