​Najlepszy deser bez pieczenia na weekend. Zrobisz, gdy goście są już w drodze

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /Pixel


Znasz to uczucie, gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, ale nie chodzi o czekoladę czy ciężkie ciasta? jeżeli tak, mamy idealny patent na lekki i pyszny deser. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko 4 składników. Poznaj przepis na rajskie ptasie mleczko na waflach, które zrobisz, gdy goście są już w drodze.

Składniki na rajskie ptasie mleczko na waflach

Wielu osobom wychowanym w latach 90. ten deser kojarzy się z osiedlowymi sklepikami, gdzie można było je kupować na kilogramy. Jednak ten przepis jest prosty, stosunkowo szybki i zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Do przygotowania rajskiego ptasiego mleczka na waflach będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 wafle tortowe,
  • 4 galaretki,
  • 500 ml śmietany 30 proc.

Dla dodatkowego efektu wizualnego warto jest wybrać dwie galaretki czerwone (które dodasz do masy z bitej śmietany) oraz dwie galaretki w innych kolorach — na przykład zieloną i pomarańczową.

Sprawdź również: Ciasto drożdżowe będzie świeże i mięciutkie cały tydzień. Wystarczy, iż dodasz to

Rajskie ptasie mleczko na waflach — sposób przygotowania

Rozpuść jedną galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Następnie wlej do garnka lub miski 2 szklanki wrzątku i rozpuść w nich 2 galaretki, a potem odstaw je do stężenia. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, po czym wlej do niej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj. Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia, a jeżeli to konieczne, przytnij wafle do odpowiedniego rozmiaru.

Sprawdź również: Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd

Na dnie blaszki ułóż jeden wafel, nałóż na niego masę śmietankową i wyrównaj, a następnie odstaw do lodówki, aby dobrze stężała. Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka i ponownie wstaw do lodówki. Kolejną galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. Resztę śmietany ubij z cukrem pudrem, dodaj do niej tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksuj. Tak przygotowaną masę wylej na wierzch formy, przykryj drugim waflem i umieść w lodówce do całkowitego stężenia.

Zobacz też:

Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu

Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok

Pieczarki robią się wodniste podczas smażenia? Popełniasz popularny błąd

Idź do oryginalnego materiału