Bez pieczywa wiele osób nie wyobraża sobie śniadania, kolacji albo lunchu. Często jednak stajemy przed dylematem: co wybrać? Lekarze zgodnie radzą, by - z wyjątkiem wskazań medycznych (np. diety lekkostrawnej) - starać się unikać białego chleba i klasycznych bułek z mąki pszennej. Dziś jednak w sklepach mamy taki wybór, iż czasem trudno się w nim połapać. Z pomocą przyszła dietetyczka Dominika Hatala, która na Instagramie prowadzi profil dietetykpowszechny. W jednym z ostatnich postów wzięła pod lupę pieczywo z Biedronki.
REKLAMA
Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów
Najlepszy chleb w Biedronce. W rankingu znalazło się pięć przykładów
Które pieczywa trafiły do pierwszej piątki? Zdaniem dietetyczki, na szczególną uwagę zasługują: bułka grahamka (miejsce 5), bułka 100 proc. z mąki żytniej (miejsce 4), chleb żytni 100 proc. bez drożdży (miejsce 3) i chleb słonecznikowy (miejsce 2). Najlepszym wyborem według niej jest chleb całe ziarno. Jak czytamy na jej stronie, jest wysokokaloryczny, ale jednocześnie to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, a przy tym mniejszej liczby węglowodanów.
Jaki chleb wybrać? Dietetyczka zwraca uwagę na jeden szczegół
Najzdrowsze pieczywo ma też najkrótszy skład. Jak wylicza w poście dietetyczka, w zupełności wystarczą mąka, woda, sól oraz zakwas lub drożdże (czasem w duecie). istotny jest też rodzaj użytej mąki. Najlepsza będzie typu 1850 lub 2000.
Oznacza to, iż użyto mąki pełnoziarnistej/razowej, która jest bogata w błonnik, witaminy i minerały
- zaznaczyła. Na liście mogą też znaleźć się nasiona i ziarna, suszone owoce, maślanka albo cukier (jako pożywka dla drożdży, a w większych ilościach po prostu jako poprawiacz smaku - i tu już lepiej uważać). A jak sprawdzić skład pieczywa?
Możesz się upewnić bezpośrednio w sklepie (na specjalnych tabliczkach lub etykietach znajdujących się przy stoisku z pieczywem). Takie informacje znajdziesz też na stronie internetowej sklepu lub dyskontu. W przypadku pieczywa pakowanego skład znajduje się na etykiecie. Co istotne, nie ma znaczenia, czy pieczywo jest odpiekane po mrożeniu, czy świeże (tj. wypiekane na miejscu). Ważniejszy jest skład. Dietetyczka wyjaśniła też kwestię różnicy między chlebem na zakwasie a na drożdżach:
Chleb na zakwasie ma wyrazisty smak i nieco więcej łatwo przyswajalnych składników odżywczych dzięki temu, iż fermentacja ułatwia rozpad kwasu fitynowego.
Chleb drożdżowy jest lżejszy, delikatniejszy w smaku, może też lepiej sprawdzić się na diecie lekkostrawnej, choćby gdy jest wypiekany z mąki pełnoziarnistej (warto to jednak wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem).









