Najlepsze przekąski z ryb wędzonych

lubelski.pl 1 miesiąc temu

Zapewne w każdym domu funkcjonuje ulubiony sposób przyrządzania dań z ryby wędzonej, a iż ryb jemy wciąż za mało, warto spróbować nowe przepisy na jej wykorzystanie. Interesująco prezentuje się sałatka z wędzonego łososia nie tylko ze względu na swój smak, ale również z powodu koloru. Wędzony pstrąg, polany ostrym sosem chrzanowym skąpany w rzeżusze, to bomba witaminowa, zaś pasta rybna z ziemniakami to wspaniałe smarowidło do pieczywa. Smacznego!

Sałatka z wędzonego łososia

Składniki:

150 g wędzonego łososia

2 marynowane ogórki

1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa

3 łyżki kukurydzy konserwowej

1 szklanka jogurtu

2 łyżki startego chrzanu

kilka kropli sosu worcester

1 łyżka posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z chrzanem, sosem, solą i pieprzem, odstawić do lodówki do schłodzenia.

Łososia oraz obrane ze skórki ogórki pokroić w kostkę, połączyć z kukurydzą i ananasem, polać sosem, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać posiekanym koperkiem.

Wędzony pstrąg w sosie

Składniki:

2 wędzone pstrągi

1 szklanka gęstej śmietany

½ szklanki majonezu

1 szklanka kiełków rzeżuchy

½ łyżeczki tartego chrzanu

sól, pieprz biały, szczypta cukru

2 łyżki posiekanej rzeżuchy

1 cytryna

3 liście zielonej sałaty

Przygotowanie:

Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan, dodać posiekaną rzeżuchę, sól, pieprz, cukier, schłodzić.

Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrąga obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki.

Przygotować półmisek, wyłożyć liście sałaty, na nie porozkładać kawałki ryby, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny, posypać rzeżuchą.

Pasta z ryby wędzonej z ziemniakami

Składniki:

1 ryba wędzona

40 dag ziemniaków

1 cebula

2 łyżki oleju

sok z ½ cytryny

sól

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Z ryby usunąć skórę i ości, mięso rozdrobnić widelcem, rozetrzeć na jednolitą masę. Cebulę drobno posiekać.

W salaterce połączyć zmielone ziemniaki, pastę z ryby, cebulę, olej, sok z cytryny. Posolić do smaku.

Idź do oryginalnego materiału