Zapewne w każdym domu funkcjonuje ulubiony sposób przyrządzania dań z ryby wędzonej, a iż ryb jemy wciąż za mało, warto spróbować nowe przepisy na jej wykorzystanie. Interesująco prezentuje się sałatka z wędzonego łososia nie tylko ze względu na swój smak, ale również z powodu koloru. Wędzony pstrąg, polany ostrym sosem chrzanowym skąpany w rzeżusze, to bomba witaminowa, zaś pasta rybna z ziemniakami to wspaniałe smarowidło do pieczywa. Smacznego!
Sałatka z wędzonego łososia
Składniki:
150 g wędzonego łososia
2 marynowane ogórki
1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 szklanka jogurtu
2 łyżki startego chrzanu
kilka kropli sosu worcester
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z chrzanem, sosem, solą i pieprzem, odstawić do lodówki do schłodzenia.
Łososia oraz obrane ze skórki ogórki pokroić w kostkę, połączyć z kukurydzą i ananasem, polać sosem, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać posiekanym koperkiem.
Wędzony pstrąg w sosie
Składniki:
2 wędzone pstrągi
1 szklanka gęstej śmietany
½ szklanki majonezu
1 szklanka kiełków rzeżuchy
½ łyżeczki tartego chrzanu
sól, pieprz biały, szczypta cukru
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 cytryna
3 liście zielonej sałaty
Przygotowanie:
Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan, dodać posiekaną rzeżuchę, sól, pieprz, cukier, schłodzić.
Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrąga obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki.
Przygotować półmisek, wyłożyć liście sałaty, na nie porozkładać kawałki ryby, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny, posypać rzeżuchą.
Pasta z ryby wędzonej z ziemniakami
Składniki:
1 ryba wędzona
40 dag ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju
sok z ½ cytryny
sól
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Z ryby usunąć skórę i ości, mięso rozdrobnić widelcem, rozetrzeć na jednolitą masę. Cebulę drobno posiekać.
W salaterce połączyć zmielone ziemniaki, pastę z ryby, cebulę, olej, sok z cytryny. Posolić do smaku.













