Najlepsze dla zdrowia wątroby. Może cofnąć stłuszczenie tego organu

bejsment.com 4 godzin temu

Stłuszczenie wątroby nie jest już problemem wyłącznie osób z nadwagą czy cukrzycą – coraz częściej diagnozuje się je także u ludzi pozornie zdrowych.

Przez długi czas może nie powodować żadnych dolegliwości, jednocześnie stopniowo uszkadzając ten niezwykle istotny organ. Na szczęście, jeżeli zostanie wykryte odpowiednio wcześnie, odpowiednia dieta i zmiana trybu życia mogą pomóc odwrócić ten proces.

Wątroba nie boli, ale choruje

Tzw. stłuszczenie wątroby związane z zaburzeniami metabolicznymi oznacza nagromadzenie tłuszczu w komórkach tego organu. Na początku przebiega bezobjawowo, ale z czasem może doprowadzić do zapalenia, uszkodzeń strukturalnych, a choćby marskości czy nowotworu. Choroba rozwija się powoli, a jej największe ryzyko dotyczy osób z nadwagą, otyłością, cukrzycą typu 2 oraz nieprawidłowym profilem lipidowym. Według szacunków, dotyczy ona aż jednej na trzy osoby na świecie.

Najlepszą bronią przed jej rozwojem jest profilaktyka – czyli aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i regularna kontrola parametrów metabolicznych. Dzięki temu możliwe jest zatrzymanie lub spowolnienie procesu chorobowego, zanim dojdzie do nieodwracalnych zmian.

Dieta kluczem do poprawy – co pokazują badania?

Naukowcy z Polski i Hiszpanii przeanalizowali wyniki kilkunastu badań, aby ustalić, które sposoby odżywiania najlepiej wpływają na regenerację wątroby. Wnioski? Największe korzyści przynoszą dieta śródziemnomorska oraz tzw. posty przerywane. Oba modele żywienia wspomagają utratę masy ciała, poprawiają wyniki badań wątrobowych, zmniejszają stany zapalne i wpływają na lepsze wyrównanie poziomu glukozy we krwi.

Post przerywany to sposób żywienia, który ogranicza czas spożywania posiłków. Jedną z popularnych form jest model 16:8 – oznacza to jedzenie tylko w ciągu 8 godzin w ciągu doby, a przez pozostałe 16 godzin należy powstrzymać się od jedzenia. Inna forma to post naprzemienny – polega na normalnym odżywianiu jednego dnia i ograniczeniu kalorii do 25 proc. zapotrzebowania w kolejnym dniu. Oba podejścia poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę i zmniejszają ilość tłuszczu w wątrobie.

Dieta wzorowana na tradycjach południowoeuropejskich – czyli śródziemnomorska – również wykazuje silne adekwatności prozdrowotne. Charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw, owoców, ryb, roślin strączkowych, pełnoziarnistych zbóż i oliwy z oliwek. Badania wykazały, iż osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby, które wdrożyły ten sposób odżywiania, odnotowały poprawę wyników, mniejszy stan zapalny oraz redukcję tłuszczu zgromadzonego w komórkach wątrobowych.

Idź do oryginalnego materiału