Sernik pistacjowy z frużeliną wiśniową — składniki
Do przygotowania sernika pistacjowego z frużeliną wiśniową będzie potrzebować następujące składniki:
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 kg twarogu,
- 100 g białej czekolady,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 170 g masła,
- 180 g kakaowych herbatników,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g pasty pistacjowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 350 g frużeliny wiśniowej,
- 5 jajek.
Pamiętaj, by twaróg, masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Jak przygotować sernik pistacjowy z frużeliną wiśniową?
Zacznij od przygotowania spodu. Do miski wsyp 180 g pokruszonych herbatników kakaowych. Wlej do nich 100 g roztopionego masła. Całość dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną mieszanką wyłóż spód tortownicy (najlepiej o średnicy 24 cm, może być trochę większa). Dobrze dociśnij do dna. Do rondelka wlej 150 ml śmietanki i podgrzej ją. Do miski włóż pokruszoną kostkę białej czekolady, zalej śmietanką, gdy zacznie wrzeć i wymieszaj do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 200 g pasty pistacjowej.
Sprawdź również: Ten koktajl jest świetny do walki z oponką. Wystarczy pół szklanki, by podkręcić metabolizm
Jeśli używasz zwykłego twarogu, musisz go trzykrotnie zmielić. Możesz także użyć już zmielonego twarogu sernikowego. Zmiksuj go z jajkami i cukrem. Po połączeniu składników dodaj krem czekoladowo-pistacjowy, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g miękkiego masła i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz zmiksuj masę do połączenia się składników. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Masę serową przelej do formy. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejną godzinę. Gdy sernik wystygnie, posmaruj jego wierzch frużeliną wiśniową. Gotowe!
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz choćby czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!