Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj moją najlepszą surówkę z czerwonej kapusty surowej z jabłkiem. Jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta do zrobienia. Pasuje do każdego obiadu, grilla lub kebaba. Zobacz jak pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki na surówkę:

Waga warzyw podana jest przed umyciem i obraniem. Jabłka najlepiej aby były twarde. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 – 6 osób. Przed zrobieniem przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki.

  • 1 czerwona kapusta o wadze około 1 kg
  • 2 średnie jabłka o wadze około 250g
  • 1 cebula o wadze około 125g
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego. Ewentualnie możesz użyć 5 łyżek oleju.
  • 50 ml octu jabłkowego
  • garść orzechów

Przyprawy do smaku:

  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego.

Do dekoracji:

  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku.

Zobacz jak zrobić krok po kroku prostą surówkę z czerwonej kapusty podanej jak w restauracji.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka zawiera około 90 kcal / 100g. Majonez nadaje wyrazistego i intensywnego smaku. Możesz oczywiście zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego lub oleju. Wykonasz ją w 20 minut plus czas macerowania. Taka surówka z pewnością pasuje do obiadu, potraw mięsnych z grilla oraz do kebaba. Często gości na moich, rodzinnych uroczystościach.

Zaczynam od zdjęcia wierzchnich liści surowej kapusty. Następnie kroję czerwoną kapustę na pół i odkrawam głąb z ich środka. dzięki noża drobno szatkuję obie połówki i wrzucam do miski. Posypuję łyżeczką soli, chwilę mieszam ręką i odstawiam na kilkanaście minut. Dzięki temu twarda i mało soczysta kapusta czerwone zmięknie.

Następnie w międzyczasie obieram cebulę i kroję w drobną kostkę. Rozłupane orzechy siekam na drobne kawałki. Sprawdzam oczywiście uważnie czy nie ma kawałków skorupek. Umyte jabłko tarkuję na grubych oczkach.

Wszystko razem mieszam w misce i doprawiam do smaku pozostałymi przyprawami: łyżeczką cukru i łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu. Wlewam 50 ml octu. Dodaję 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego. Możesz ewentualnie użyć 5 łyżek oleju. Całość dokładnie mieszam ze sobą.

Sprawdzam czy jest odpowiednia ilość przypraw oraz octu i oczywiście jeżeli czegoś mi brakuje doprawiam do smaku. Dekoruję natkę pietruszki oraz koperkiem. Surówka z czerwonej kapusty wygląda jak z najlepszej restauracji. Surówka jest już gotowa do spożycia. Zalecam jednak odstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.

Wskazówki.

Z pewnością zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego. Wówczas sałatka będzie lżejsza i mniej kaloryczna. jeżeli nie masz pod ręką majonezu bądź jogurtu, możesz użyć oleju lub oliwy. Zamiast octu jabłkowego możesz użyć soku z cytryny. Orzechy nie są obowiązkowe, ale świetnie ubogacają surówkę. Surową kapustę czerwoną możesz poszatkować nożem w maszynce lub na tarce o dużych oczkach.

Surówka pasuje do każdego mięsnego obiadu, potraw grillowych lub kebaba. Dobrze będzie się również komponować z rybą. Moja rodzina, a w szczególności dzieci bardzo ją lubią. Smacznego.

Surówka z czerwonej kapusty jest jedną z moich ulubionych sałatek do obiadu. Bardzo gwałtownie się robi i pasuje do większości dań. Surówka ma wiele wersji. Możesz ją zrobić z dodatkiem:

  • marchewki
  • pora
  • lub wersji kolorowej: z pora oraz białej i czerwonej kapusty.

Cenne wartości w czerwonej kapuście.

Czerwona kapusta to cenne źródło witamin głównie A, B1-B6, B12 i C, D i E oraz przeciwutleniaczy. Zawiera antocyjany, które wspierają wchłanianie witamin, wzmacniają naczynia krwionośne a także usuwają wolne rodniki. Czerwona kapusta posiada 8 razy więcej antocyjan oraz 10 razy więcej witaminy A niż kapusta biała. Warzywo obfituje w związki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź, mangan, sód, siarkę oraz wapń, które wspomagają walkę z anemią.

Czerwona kapusta ma tylko 31 kcla na 100g. Posiada dużo błonnika i skutecznie wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi.

Pomimo tego, iż czerwona kapusta jest zdrowsza, w kuchni najczęściej używamy kapusty białej.


Surówka z pora marchewki jabłka i orzechów

Idź do oryginalnego materiału