Najlepsza ryba do ryby po grecku. Nie każdy gatunek będzie pasował. Ania Starmach ma dwóch faworytów

g.pl 1 dzień temu
Ryba po grecku na Wigilię to danie, które zyskuje wyjątkowy smak dzięki odpowiednio dobranemu gatunkowi ryby. Nie wystarczy sięgnąć po zwykły filet, żeby potrawa wyszła bezbłędnie. Warto wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych ważnych aspektów. Dla Ani Starmach wybór jest prosty.
Na wigilijnym stole pojawiają się barszcz z uszkami, pierogi, kapusta z grochem i zupa grzybowa. Nie może też zabraknąć ryby po grecku. Choć nazwa wcale na to nie wskazuje, to tradycyjne polskie danie. Przygotowanie tej aromatycznej potrawy nie sprawia większych problemów. choćby amatorzy kulinarnych działań mogą podjąć się tego zadania. Kluczem do sukcesu jest bowiem wybór odpowiedniego gatunku mięsa.


REKLAMA


Zobacz wideo Święta u Trybsonów. Nie zgadniecie, co jedzą zamiast barszczu


Jaka ryba do ryby po grecku? Masz do wyboru aż pięć gatunków
Ryba po grecku swoją nazwę zawdzięcza połączeniu składników, które kojarzą się z tym, co oferuje kuchnia śródziemnomorska. Ryba, pomidory i warzywa (głównie seler, marchew i pietruszka), podduszone na odrobinie tłuszczu doskonale przenikają się smakiem, zapewniając niezapomniane doznania kulinarne. Zachwyt nie będzie jednak możliwy, o ile wybierzemy nieodpowiedni gatunek ryby.
Zobacz też: Lepsze niż pierniki, a przygotujesz je w sekundę. 8 minut w piekarniku i cały dom pachnie świętami
Ważne jest, aby ryba miała zwartą strukturę. Zbyt miękkie okazy rozpadną się podczas smażenia i na patelni powstanie nieestetyczna breja. Kolejnym istotnym aspektem jest smak. Wybieraj tylko te gatunki, które nie zdominują całej potrawy. Pod uwagę warto zatem wziąć:


mirunę,
dorsza,
mintaja,
sandacza,
morszczuka.


Ania Starmach w jednym ze swoich postów w mediach społecznościowych wskazała jednak tylko dwa gatunki, które według niej najlepiej pasują do tego wigilijnego dania.


Ryba po grecku. Ania Starmach stawia na te dwa gatunki
Fenomen ryby po grecku polega m.in. na tym, iż można zajadać się nią zarówno na ciepło, jak i na zimno. To aromatyczne danie powstaje na bazie siedmiu głównych składników, kilku przyprawach (liścia laurowego, ziela angielskiego, soli, pieprzu), mąki i oleju. Oprócz bulionu warzywnego, marchewki, pietruszki, cebuli, selera i koncentratu pomidorowego główną rolę ogrywa również ryba. Ania Starmach w swoim przepisie wyróżniła dwa gatunki, które jej zdaniem idealnie komponują się z pozostałymi produktami. Ekspertka ds. gotowania wskazała na dorsza i mintaja.


Dorsz - faworyt większości osób, o ile chodzi o przygotowywanie ryby po grecku. Charakteryzuje się białym mięsem o neutralnym smaku, które po połączeniu z warzywami i sosem dużo zyskuje. Podczas smażenia nie rozpada się, a to bardzo ważne. To wygodny wybór, ponieważ dorsza można kupić zarówno w całości, jak i w postaci filetów (świeżych lub mrożonych).
Mintaj - ekonomiczny wybór, który zachwyci każde podniebienie. W smaku przypomina mięso sandacza, jest delikatny i lekki. Ryba ta nie sprawia problemów podczas obróbki i świetnie pochłania smak i aromat warzyw, co ubogaca smak dania.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału