Składniki na tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert
Małe przekąski to idealny pomysł na każdą imprezę. W dodatku ten przepis świetnie sprawdzi się zimą, czyli właśnie w okresie karnawału, bo łączy w sobie aromat sera pleśniowego z chrupkością orzechów. Do przygotowania tartinek z ciasta francuskiego z serem camembert będziesz potrzebować:
- jajko,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- orzechy pekan,
- rozmaryn,
- ser camembert,
- sos żurawinowy.
W przypadku sosu żurawinowego masz dwie opcje: zrobić go samemu lub kupić gotowy w sklepie. jeżeli nie przepadasz za serem camembert, zamiast niego użyj np. brie. Z kolei orzechy pekan najlepiej zastąpisz orzechami włoskimi.
Sprawdź również: U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej
Tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert — sposób przygotowania
Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki. Szczególnie gdy wykorzystamy produkty dostępne w sklepie. Potrzebujesz formy do muffinek. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty. Ich przekątna musi być trochę większa niż średnica miejsca w formie. Formę na muffinki wysmaruj masłem. W każdy otwór włóż kwadrat ciasta francuskiego. Ser camembert pokrój na kawałki i włóż do ciasta. Jajko rozbełtaj i wlej do kieszonek. jeżeli będzie go za mało, weź kolejne i postępuj w ten sam sposób. Tartinki posyp orzechami pekan (mogą być posiekane) i polej sosem żurawinowym. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10-15 minut. Gotową przekąskę posyp świeżym rozmarynem. Smacznego!
Zobacz też:
Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut
Deser z ulubionych cytrusów na każdą okazję. Banalny w wykonaniu, genialny w smaku
Te rogaliki zrobisz z 3 składników. Do niedzielnej kawy jak znalazł