Najlepsza mąka na ciasto na pierogi. Wypchasz je po brzegi i nie będą się rwać

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Z jakiej mąki najlepiej zrobić ciasto na pierogi? To ważniejsze niż myślisz. Wybór odpowiedniego typu sprawi, iż ciasto będzie elastyczne, będzie się dobrze wałkować, a później bez problemu je skleisz. To zatem od niej zależy sukces całego przedsięwzięcia.
Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która często gości na stołach. Można by więc przypuszczać, iż ich przygotowanie i lepienie wszyscy mamy w małym palcu. Niekoniecznie. Są pewne zasady, których warto się trzymać, jeżeli pierogi mają wyjść najpyszniejsze pod słońcem. Zwłaszcza iż nie może ich zabraknąć również w święta. W związku ze zbliżającą się wigilią za ich przyrządzenie zabiera się coraz więcej osób. jeżeli dotychczas tego nie robiłaś lub w przeszłości zamiast aromatycznego dania otrzymałaś "betonki", czyli trudne do lepienia, a po ugotowaniu twarde ciasto bez polotu, zwróć uwagę na typ mąki. prawdopodobnie wybrałaś zły.


REKLAMA


Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi


Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Zwróć uwagę na mąkę
W teorii pierogi można przygotować z większości typów mąki, jednak warto mieć na uwadze, iż z niewielu z nich wyjdzie idealnie plastyczne ciasto. Przykładowo, jeżeli użyjesz kukurydzianej, będzie ono bardzo delikatne i podatne na rwanie. To z kolei sprawi, iż wypełnianie ich większą ilością farszu, a potem lepienie może okazać się drogą przez mękę. Na święta zdecydowanie lepiej sięgać po sprawdzone przepisy, w których króluje jeden typ.


Najlepszą mąką do pierogów, z której wychodzi miękkie i delikatne, a przy tym elastyczne i znacznie bardziej odporne na rozpadanie się ciasto, jest oczywiście pszenna typu 550. Kupisz ją w każdym sklepie spożywczym. Wykorzystana w odpowiednich proporcjach, z pozostałymi składnikami sprawi, iż spokojnie nałożysz tyle farszu, ile tylko pomieścisz. Bez rozwalania się i długiego lepienia.


pierogi (zdj. ilustracyjne)pexels/ Anna Tarazevich


Co zrobić, gdy ciasto na pierogi jest za twarde? Dodaj te składniki
Choć pierogi z mąki pszennej wychodzą zdecydowanie najlepsze, nie oznacza to, iż wykorzystanie innych jest skazane na stuprocentową porażkę. Owszem, lepienie może okazać się trudniejsze, jednak z pomocą sprytnych trików ułatwisz sobie cały proces. Po pierwsze, jeżeli w przepisie wykorzystujesz jajka, użyj samych żółtek. Dodatek białek często sprawia, iż ciasto robi się twardsze i trudniejsze do ogarnięcia. Oprócz tego w trakcie wyrabiania nie bój się dolać ciepłej wody, łyżkę roztopionego masła lub śmietany. Znacznie poprawią całą strukturę, dzięki czemu będzie mniej zbita. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału