Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która często gości na stołach. Można by więc przypuszczać, iż ich przygotowanie i lepienie wszyscy mamy w małym palcu. Niekoniecznie. Są pewne zasady, których warto się trzymać, jeżeli pierogi mają wyjść najpyszniejsze pod słońcem. Zwłaszcza iż nie może ich zabraknąć również w święta. W związku ze zbliżającą się wigilią za ich przyrządzenie zabiera się coraz więcej osób. jeżeli dotychczas tego nie robiłaś lub w przeszłości zamiast aromatycznego dania otrzymałaś "betonki", czyli trudne do lepienia, a po ugotowaniu twarde ciasto bez polotu, zwróć uwagę na typ mąki. prawdopodobnie wybrałaś zły.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Zwróć uwagę na mąkę
W teorii pierogi można przygotować z większości typów mąki, jednak warto mieć na uwadze, iż z niewielu z nich wyjdzie idealnie plastyczne ciasto. Przykładowo, jeżeli użyjesz kukurydzianej, będzie ono bardzo delikatne i podatne na rwanie. To z kolei sprawi, iż wypełnianie ich większą ilością farszu, a potem lepienie może okazać się drogą przez mękę. Na święta zdecydowanie lepiej sięgać po sprawdzone przepisy, w których króluje jeden typ.
Najlepszą mąką do pierogów, z której wychodzi miękkie i delikatne, a przy tym elastyczne i znacznie bardziej odporne na rozpadanie się ciasto, jest oczywiście pszenna typu 550. Kupisz ją w każdym sklepie spożywczym. Wykorzystana w odpowiednich proporcjach, z pozostałymi składnikami sprawi, iż spokojnie nałożysz tyle farszu, ile tylko pomieścisz. Bez rozwalania się i długiego lepienia.
pierogi (zdj. ilustracyjne)pexels/ Anna Tarazevich
Co zrobić, gdy ciasto na pierogi jest za twarde? Dodaj te składniki
Choć pierogi z mąki pszennej wychodzą zdecydowanie najlepsze, nie oznacza to, iż wykorzystanie innych jest skazane na stuprocentową porażkę. Owszem, lepienie może okazać się trudniejsze, jednak z pomocą sprytnych trików ułatwisz sobie cały proces. Po pierwsze, jeżeli w przepisie wykorzystujesz jajka, użyj samych żółtek. Dodatek białek często sprawia, iż ciasto robi się twardsze i trudniejsze do ogarnięcia. Oprócz tego w trakcie wyrabiania nie bój się dolać ciepłej wody, łyżkę roztopionego masła lub śmietany. Znacznie poprawią całą strukturę, dzięki czemu będzie mniej zbita. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.















