Na Sylwestra zrób ciasto Biała Dama. Urzeknie twoich gości

shareinfo.pl 3 dni temu
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Sezon na świąteczne pierniki i makowce powoli się kończy. Przed Sylwestrem warto zainteresować się nieco innymi wypiekami, które również umilą nam czas. Ciasto Biała Dama bez pieczenia jest tak pyszne, iż skuszą się na niego wszystkie łasuchy i osoby, które na co dzień stronią od słodkości. Deser z herbatnikami, dżemem, masą budyniową i biszkoptami zostawia daleko w tyle konkurencję. Będzie gwiazdą każdej domówki.

Wśród ciast okazjonalnych to jedno zasługuje na uwagę każdego miłośnika słodyczy. Biała Dama jest wyjątkowo łatwa do zrobienia, co sam potwierdzisz, zerkając na poniższą recepturę. Przekładaniec wygląda i smakuje wystrzałowo. Spróbuj tego przepisu, a na pewno zaskoczysz biesiadników!

Przepis na ciasto Biała Dama

Składniki:
2 paczki podłużnych biszkoptów (2 x 200 g)
1 paczka herbatników maślanych (ok. 200 g)
200 g masła w temp. pokojowej
1 słoik dżemu porzeczkowego (może być inny)
100 g wiórek kokosowych
ewentualnie sok z cytryny do masy
700 ml mleka
2-3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
polewa z białej czekolady
mleko do nasączania

Wykonanie:
Dno blaszki o wymiarach 24×24 cm wykładamy herbatnikami – wcześniej lekko namaczamy je w mleku.

Na krem: zawartość 2 opak. budyniu rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka, a pozostałą część zagotowujemy. Potem na przelewamy budynie ze szklanki do nabiału, ustawiamy mniejszy ogień i gotujemy masę, aż zgęstnieje.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i przekładamy etapami zimny budyń. Miksujemy na spójny krem. Dodajemy sok z cytryny, aby lekko zmniejszyć słodycz, ale ten składnik można pominąć. Wrzucamy do masy kokos, mieszamy mikserem.

Ciasteczka w formie smarujemy dżemem, a potem rozsmarowujemy część kremu.

Biszkopty nasączamy w mleku i rozkładamy na całym wierzchu deseru.

Teraz czas na kolejną warstwę dżemu. Przykrywamy go pozostałą masą budyniową i rozkładamy nasączone biszkopty, tym razem „na stojąco”.

Ciasto Biała Dama polewamy roztopioną białą czekoladą, a później wkładamy do chłodziarki. Po kilku godzinach będzie można je podawać.

Polecamy też przepis na ciasto Szampańskie.

Idź do oryginalnego materiału