Brudna prawda o skórce banana
Wielu ludzi zakłada, iż skoro nie jemy skórki banana, to nie ma sensu jej myć. Tymczasem badania wykazują, iż na powierzchni skórki bananów znajduje się ogromna ilość bakterii, pestycydów i innych zanieczyszczeń, które mogą mieć wpływ na nasze zdrowie.
Podczas transportu i przechowywania owoce mają kontakt z wieloma powierzchniami - od rąk pracowników, przez skrzynki i magazyny, aż po sklepowe półki. Dodatkowo banany często są pryskane środkami chemicznymi, które zabezpieczają je przed gniciem i szkodnikami. Te substancje mogą przenikać na nasze ręce, a następnie na miąższ owocu, gdy go obieramy.
Bakterie i zarazki - niewidoczne zagrożenie
Nie tylko pestycydy są problemem. Powierzchnia bananów może być siedliskiem wielu bakterii i wirusów. Pracownicy transportu, klienci w sklepach oraz osoby pakujące owoce często dotykają bananów bez rękawiczek. W efekcie na skórce mogą znajdować się bakterie E. coli, Salmonella czy wirusy przenoszone drogą kontaktową.
Nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale obierając banana, łatwo możemy przenieść te patogeny na nasze dłonie, a następnie do ust. To może prowadzić do problemów żołądkowych, zatruć pokarmowych czy infekcji wirusowych.
Czy pestycydy przenikają do miąższu banana?
To jedno z najczęstszych pytań, które zadają sobie konsumenci. Banany mają grubą skórkę, co faktycznie ogranicza przedostawanie się pestycydów do wnętrza owocu. Niemniej jednak badania wykazują, iż niektóre substancje chemiczne stosowane w uprawach mogą pozostać na powierzchni skórki i przedostać się na nasze ręce. jeżeli następnie dotkniemy miąższu, zanieczyszczenia znajdą się bezpośrednio w naszym organizmie.
Jak prawidłowo myć banany?
Skoro wiemy już, iż mycie bananów jest ważne, warto poznać adekwatny sposób ich oczyszczania. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby zminimalizować ryzyko spożycia szkodliwych substancji:
- Opłucz pod bieżącą wodą - zanim obierzesz banana, przepłucz jego skórkę pod strumieniem letniej wody. To pomoże usunąć część zanieczyszczeń.
- Użyj szczoteczki lub gąbki - delikatne szczotkowanie skórki pozwala usunąć resztki pestycydów i bakterii. Możesz użyć specjalnej szczoteczki do warzyw i owoców.
- Unikaj mydła i detergentów - niektóre osoby używają środków czyszczących, ale mogą one przedostać się do wnętrza owocu. Wystarczy woda lub roztwór octowy (1 część octu na 3 części wody).
- Osusz skórkę - po umyciu osusz banana papierowym ręcznikiem, aby uniknąć przenoszenia wilgoci i zanieczyszczeń na dłonie.
- Umyj ręce po obraniu - zanim dotkniesz miąższu, umyj ręce wodą z mydłem, aby uniknąć kontaktu z bakteriami przeniesionymi ze skórki.
Czy organiczne banany też trzeba myć?
Banany ekologiczne, choć wolne od chemicznych pestycydów, przez cały czas mogą być skażone bakteriami, kurzem i innymi zanieczyszczeniami. choćby jeżeli owoc pochodzi z upraw organicznych, wciąż przechodzi przez wiele rąk i miejsc, zanim trafi do naszego domu. Dlatego również ekologiczne banany warto myć przed jedzeniem.
Niektórzy uważają, iż mycie banana sprawia, iż jego skórka staje się bardziej miękka i mniej atrakcyjna wizualnie. W rzeczywistości jednak odpowiednie mycie w żaden sposób nie wpływa na jakość ani smak owocu. Wręcz przeciwnie - dzięki temu możemy cieszyć się zdrowszym posiłkiem.
Zobacz też:
Ręczniki będą białe i miękkie jak chmurka. Wystarczy, iż do prania dodasz to
Wymiatają jelita jak miotełka. Wystarczą 3-4 dziennie by poczuć różnicę w pasie
Pralka wypierze ubrania dwa razy szybciej. Za ten trik należy się złoty medal