MUSAKA – PRZEPIS NA PYSZNĄ, GRECKĄ ZAPIEKANKĄ

basiaszmydt.pl 1 miesiąc temu

Kiedy myślę o Grecji, widzę Korfu, bo to właśnie na tej wyspie spędziliśmy nasze ostatnie, rodzinne wakacje. Widzę krystalicznie czystą wodę, w której pluskają się moje dzieci. Czuję na opalonej skórze gorący wiatr znad zatoki. Słyszę głośne cykady i wyobrażam sobie, iż właśnie obudziliśmy się po popołudniowej drzemce i zbieramy się do miasteczka na obiad. To nie będzie zwykły obiad. To będą długie godziny biesiadowania, smakowania całego menu i mruczenia z zadowolenia, gdy kolejna potrawa podbije nasze kubki smakowe. Wyobrażam więc sobie, iż siadamy przy stoliku w naszej ulubionej tawernie, a z kuchni oprócz stukotu talerzy i kieliszków, dochodzą do nas obłędne zapachy smażonych pomidorów, świeżych ziół i czosnku. To właśnie w tej małej, rodzinnej tawernie, do której wracaliśmy każdego dnia naszych wakacji, zakochałam się w greckiej kuchni. A dziś, gdy za oknem szaro, deszczowo i listopadowo, wracam do tamtych wspomnień.

Oto musaka – przepis na pyszną, grecką zapiekankę, pachnącą pomidorami, cynamonem i świeżym oregano, i która w jeden moment przenosi mnie do Lefkimmi na słonecznej wyspie Korfu.

Musaka – przepis na grecką zapiekankę

  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ kg mielonego mięsa (np. z łopatki)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 100 g sera żółtego

Przepis na sos beszamelowy

  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Jak to zrobić?

Bakłażany pokrój w centymetrowe plastry, oprósz je delikatnie solą i odstaw na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bakłażany posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz je przez około 15 minut, a pod koniec pieczenia obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez kilka minut. Mają być miękkie i lekko zbrązowieć.

Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj mięso mielone i wymieszaj dokładnie z zawartością patelni. Smaż przez około 7 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat, wino, cukier, cynamon, sól i pieprz. Duś wszystko przez około 30 minut.

Przygotuj sos beszamelowy. Podgrzej delikatnie mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące, a następnie dodaj do niego masło. Poczekaj, aż masło się rozpuści i dodawaj po 1 łyżce mąki, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszaj i podgrzewaj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję kisielu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Duże naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj po kolei warstwami plastry bakłażana, na to sos mięsny, a na to sos beszamelowy. Powtarzaj czynność, dopóki wystarczy ci składników. Na koniec posyp wszystko startym serem. Piecz musakę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.

Idź do oryginalnego materiału