Mus z gruszek dla dorosłych, mus z czekolady albo z orzechów nerkowca z orientalną nutą, to propozycje na znakomite i proste desery. o ile chcemy zaskoczyć gości lekkimi jak chmurka słodkościami, wystarczy przygotować eleganckie szklane pucharki, napełnić je warstwami musu z dodatkiem budyniu, bitej śmietany lub lodami, by oczarować każdego łasucha. Smacznego!
Mus z gruszek z budyniem
Składniki:
(na 2 porcje)
300 g gruszek
600 ml białego, półsłodkiego wina
90 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy (bez cukru)
500 ml mleka
kardamon
Do dekoracji: pistacje lub płatki migdałów, czekolada, listki mięty.
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wino, sok z cytryny, dodać cukier, lekko rozgnieciony kardamon, cukier wanilinowy, zamieszać. Dodać pokrojone gruszki, zagotować. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 18 minut, aż gruszki będą miękkie.
Gruszki wyjąć i ostudzić. Pozostały płyn w garnku zredukować na niewielkim ogniu do ok. 300 ml. Ugotować budyń z dwoma łyżkami cukru zgodnie z recepturą z opakowania.
Gruszki zmiksować na jednolitą masę z 3 łyżkami zredukowanego płynu pozostałego po gotowaniu owoców.
Przygotować pucharki, do każdego na dno rozłożyć ugotowany budyń, na wierzchu wyłożyć zmiksowane gruszki. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
Przed podaniem udekorować pokruszonymi pistacjami, wiórkami czekolady i listkami mięty.
* Pozostały w garnku syrop winny pozostawić do wzbogacenia innych deserów, lodów lub świeżych owoców.
Mus z nerkowców
Składniki:
(na 2 porcje)
1 szklanka orzechów nerkowca
3 dojrzałe pomarańcze
10 g świeżego imbiru
3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Pomarańcze, najlepiej ekologiczne, umyć. Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę na drobnej tarce. Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok ok. 200 ml.
Do miseczki wsypać orzechy, zalać sokiem z pomarańczy, odstawić na 3 godziny. Do kielicha blendera przełożyć namoczone nerkowce z sokiem, w którym się moczyły, dodać startą skórkę z jednej pomarańczy, syrop klonowy, rozdrobniony imbir, zmiksować na gładką masę.
Mus przelać do pucharków, odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować półplasterkami pomarańczy i listkami świeżej mięty.
Mus czekoladowy
Składniki:
1 szklanka śmietanki
50 ml wody
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
1 łyżka miodu
Żelatynę i cukier wanilinowy wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut. Śmietankę zmiksować z kakao i z miodem lub z cukrem. Masa powinna być puszysta. Cały czas miksując, dodać żelatynę i przez cały czas mieszać, do połączenia składników. Mus przelać do naczyń lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
* Mus można udekorować pestkami z granatu i posiekanymi pistacjami.