Mówią, iż to czarne złoto. Działają przeciwzapalnie i są idealne na jesień
Zdjęcie: Jeżyny mają właściwości przeciwzapalne
Jeżyny to owoce, które wielu osobom przywodzą na myśl koniec lata i dzieciństwo spędzone na leśnych spacerach. Te ciemnofioletowe jagody nie tylko wyróżniają się smakiem, ale także bogactwem witamin, minerałów i antyoksydantów. Choć często pozostają w cieniu popularniejszych malin czy borówek, zasługują na miano superowocu. Sprawdzamy, jakie mają adekwatności, co zawierają i jak można je wykorzystać w kuchni oraz domowej apteczce.


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







