Za jeden mały słoiczek dobrego kremu pistacjowego trzeba zapłacić od 40 do choćby 100 złotych. To teraz prawdziwy hit wśród nadzień do słodkich przekąsek i deserów, ale nie ma sensu wydawać tylu pieniędzy.
Jeżeli chcesz zaoszczędzić, nie tracąc na jakości produktu, zrób samodzielnie krem pistacjowy z tym dodatkiem. Z tego przepisu smakuje lepiej niż ze sklepu, a choćby wielu cukierni.
Może cię zainteresować: Lepsze niż kiszone. Przepis na te ogórki mam od koleżanki i wszyscy się zajadają
Krem pistacjowy z tym dodatkiem smakuje obłędnie. Chodzi o białą czekoladę
Jeśli robisz domowe pączki albo ciasto z nadzieniem i chcesz, by twój krem pistacjowy miał obłędny smak, koniecznie dodaj do niego białą czekoladę. Ten niepozorny składnik idealnie komponuje się bowiem z pysznymi zielonymi orzechami.
Krem pistacjowy z białą czekoladą na pewno będzie słodki i jeszcze bardziej kremowy niż zazwyczaj. Na pewno posmakuje twoim gościom, kiedy podasz go podczas przyjęcia. Najlepiej od razu zrób kilka słoików, bo znajomi będą prosić cię o dokładkę.
Czytaj również: Chcesz gwałtownie schudnąć? Na śniadanie wybieraj ten rodzaj chleba
Jak zrobić domy krem pistacjowy - przepis. Wychodzi lepszy, niż ze sklepu
Ten przepis na domowy krem pistacjowy robi furorę w Internecie. Nic dziwnego, bo wychodzi lepszy, niż ze sklepu. Pamiętaj jednak, by do jego przygotowania wykorzystać wyłącznie nieprażone i niesolone pistacje. W przeciwnym razie może cię rozczarować.
Składniki na krem pistacjowy:
- pistacje (obrane) - 80 g
- biała czekolada - 120-130 g
- olej z pestek winogron (tłoczony na zimno) - 50 g
- sól (odrobina do smaku)
Przygotowanie kremu pistacjowego zacznij od obrania pistacji. Następnie upraż je w piekarniku (nastawiając urządzenie na 185 stopni C na około 10-15 min). Gorące orzechy pozostaw je do ostygnięcia. Gdy pistacje ostygną, zblenduj je wraz ze szczyptą soli, dodaj olej z pestek winogron i jeszcze raz zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
Gdy to zrobisz, pokrój białą czekoladę, rozpuść ją i dodaj do kremu pistacjowego, energicznie mieszając całość. Gotowy krem pistacjowy odstaw na 14-15 godzin. Po tym czasie możesz go wykorzystać do przygotowania ulubionych przekąsek.
Zobacz też:
To ciasto zrobisz z popularnego napoju gazowanego. Goście będą pod wrażeniem
Nigdy nie dodawaj tego do kiszenia ogórków. Będą do wyrzucenia
Tym makaronem zajada się cała rodzina. Zrób, póki trwa sezon