Moja mama o ogórkowej dodaje ten owoc. Dopóki nie spróbowałam zupy, śmiałam się

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com


Tradycyjne polskie zupy, które chętnie przygotowuje się głównie zimą. Wśród nich króluje ogórkowa. A co powiesz na nieco inną wersję tej zupy? Kremowa zupa ogórkowa to kulinarne mistrzostwo świata!

Kremowa zupa ogórkowa – w czym tkwi jej wyjątkowość?

Po pyszną i pożywną zupę sięga się z wielu istotnych powodów. Przede wszystkim, rozgrzewają, są naprawdę smaczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku zupy ogórkowej. Najczęściej sięga się po jej tradycyjną wersję. A co powiesz na nieco inny wariant? Kremowa zupa ogórkowa to wariacja na temat tej zupy. Uzyska taką konsystencję, dzięki zastosowaniu jednego konkretnego dodatku.

Awokado – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak zrobić kremową zupę ogórkową?

To banalnie proste. Różnica tkwi tylko i aż w awokado i w blendowaniu, które należy wykonać pod koniec gotowania zupy. Takiej ogórkowej, z pewnością nigdy nie jadłeś, a warto ją spróbować.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • duże awokado
  • litr bulionu
  • 40 g serka topionego
  • łyżka masła
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa ogórkowa to prawdziwy hit, dlatego przygotuj ją już dziś. Rozpocznij od podsmażenia na patelni cebuli pokrojonej w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj przez krótką chwilę. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i również wrzuć na patelnię. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

Zupa ogórkowa – Pyszności; Foto: Canva.com

W następnej kolejności, zetrzyj ogórki na tarce, a awokado pokrój na kawałki. Dodaj składniki do garnka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie, wyłącz palnik i odczekaj chwilę, aby ogórkowa nieco ostygła. Weź blender i zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj sól, pieprz, masło, serek topiony i ponownie zmiksuj. Teraz rozlej zupę do talerzy i ciesz się jej wyjątkowym smakiem. Smacznego!

A na przekąskę przygotuj chrupiące sushi z łososiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału