Moja babcia dodaje do faworków ten nietypowy składnik. Znikają z talerza w mgnieniu oka

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Wielu łasuchów z niecierpliwością wyczekuje Tłustego Czwartku. Już w trakcie karnawału smażymy pączki, racuchy i faworki. Tym razem skupimy się na tych ostatnich przekąskach karnawałowych. Moja babcia zawsze dodaje do nich nietypowy składnik, za pomocą którego wychodzą jeszcze lepsze. Zjedz faworki w wersji...czekoladowej.

Faworki, znane również jako chrusty, to nieodłączna przekąska karnawału, a zwłaszcza Tłustego Czwartku. Ich chrupiąca, lekka struktura i delikatna słodycz sprawiają, iż trudno im się oprzeć. Świetnie współgrają z filiżanką gorącej kawy lub herbaty, tworząc idealny duet na zimowe popołudnie.

Większość z nas zna ich recepturę na pamięć, jednak mało kto wie, iż można dodawać do nich... kakao. To nieoczywisty składnik, który nadaje wypiekowi lekko czekoladowy posmak i oryginalny wygląd. Fani czekolady będą zachwyceni tym przepisem.

Składniki na kakaowe faworki

Ciasto na faworki powstaje głównie z mąki, śmietany i żółtek. Smażymy je na głębokim tłuszczu, kucharze polecają używania smalcu. Niektórzy dodają do nich spirytus albo ocet po to, żeby były mniej tłuste.

Nieliczni dosypują do ciasta kakao. Dzięki temu nietypowemu dodatkowi chrusty mają czekoladowy posmak, jednak nie jest zbyt przytłaczający.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kakaowych faworków? Oto lista:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 60 g masła;
  • 40 ml śmietany 12 proc.;
  • 30 g cukru pudru;
  • 20 g kakao;
  • 10 g proszku do pieczenia;
  • 3 żółtka;
  • smalec do smażenia.

Przepis na kakaowe faworki

Żeby zrobić kakaowe faworki, na początek przesiewamy mąkę pszenną, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do nich śmietanę, ziemne masło oraz żółtka.

Powstałą masę zaczynamy zagniatać i wkładamy ją do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i kroimy je na pasy, które dzielimy na jeszcze mniejsze części, a na środku każdej z nich robimy nacięcie.

Potem przekładamy jeden koniec ciasta przez środek, tworząc wstążkę i w ten sposób powstaje chrust. Kakaowe faworki smażymy na rozgrzanym smalcu do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Na koniec polecamy oprószyć te przekąski cukrem pudrem.

Zobacz też:

Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki

Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie

Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

Idź do oryginalnego materiału