Mój przecier pomidorowy na zimę zaskakuje głębią smaku. Jak go zrobić?

g.pl 2 dni temu
Koniec sierpnia to idealny czas na wykonanie domowych przetworów, do których możemy wrócić podczas zimniejszych miesięcy. W swojej spiżarni warto mieć także przeciery pomidorowe, które nie tylko usprawnią nam gotowanie, ale i przypomną smak lata!
Przecier pomidorowy nieustannie wykorzystywany jest w naszej kuchni. Jest świetną bazą do zup, dodatkiem do makaronu i warzyw czy choćby mięsa. Jak zrobić przecier pomidorowy, który będzie pasował do wszystkiego i dodatkowo zachwyci nas swoim smakiem? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!


REKLAMA


Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?


Dlaczego warto mieć przecier pomidorowy domowy w swojej spiżarni?
Czy warto wykonywać przecier pomidorowy domowy, skoro możemy go bez problemu kupić w sklepie? Naszym zdaniem warto z kilku powodów. Po pierwsze, przecier pomidorowy domowy ma znany nam skład i nie zawiera zbędnych składników konserwujących, które nie zawsze korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Po drugie natomiast, wykonanie przecieru pomidorowego w domowym zaciszu oszczędzi nieco nasz portfel. Wystarczy zaledwie kilka składników i niewielka ilość czasu, aby przygotować przecier pomidorowy na zimę, który zasmakuje każdemu.


Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę?
Aby przygotować przecier pomidorowy na zimę, powinniśmy zakupić mięsiste odmiany pomidorów, np. śliwkowe, lima czy bawole serce. Odmiany te charakteryzują się gęstym miąższem i małą ilością wody, dzięki czemu świetnie nadają się do naszych przetworów.
Do przygotowania przecieru potrzebne nam będzie 5 kilogramów pomidorów, sól do smaku oraz umyte i wyparzone słoiki.
Czy wiesz, jak zrobić przecier pomidorowy blenderem?
Na samym początku dokładnie myjemy pomidory, usuwamy szypułki i nacinamy skórę pomidorów na krzyż. Owoce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy je w nim na około 30 sekund. Po tym czasie wszystkie pomidory przekładamy do zimnej wody. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, oczywiście usuwając twarde części.


Pomidory umieszczamy w garnku i gotujemy przez 30 minut do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Następnie używając blendera, miksujemy pomidory na gładką masę. Całość przecieramy przez sito. Dzięki temu pozbędziemy się nasion oraz pozostałości po skórkach. Przecier możemy posolić do smaku.
Czy przecier pomidorowy bez pasteryzowania to dobry pomysł?
Gotowy przecier pomidorowy przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, które następnie szczelnie zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku z gorącą wodą i pasteryzujemy je przez około 20 minut. Po wystudzeniu słoików ponownie sprawdzamy, czy wszystkie są dobrze zamknięte.
Czy przecier pomidorowy bez pasteryzowania to dobry pomysł? Wprawdzie istnieją sposoby, aby nie pasteryzować przecieru pomidorowego. Możemy przechowywać go np. w lodówce lub też zamrozić. My jednak polecamy pasteryzować przetwory, szczególnie jeżeli chcemy przechowywać je przez długi czas.
A czy ty skorzystasz z naszego przepisu i tego lata przygotujesz przecier pomidorowy na zimę?


Zobacz też: Schab na grilla z młodymi ziemniakami i surówką. Szef kuchni poleca schab z kością
Idź do oryginalnego materiału