Mój omlet z cukinią to prawdziwy rarytas. Przepis na niego jest prosty, a danie smakuje każdemu

odzywianie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Omlet z cukinią Źródło: Shutterstock / Timolina


Ten prosty omlet z cukinią to nie tylko świetny pomysł na śniadanie, ale też doskonała propozycja obiadowa. Syci na długo i wybornie smakuje. Poza tym robi się go bardzo szybko, bez większego wysiłku. Poznajcie przepis.

Omlet z cukinią dodaje energii, a jednocześnie nie obciąża żołądka. Jest znacznie „lżejszy” niż popularna jajecznica z kiełbasą czy wędzonym boczkiem. Poza tym zawiera mniej kalorii. Mogą po niego swobodnie sięgać choćby osoby na diecie redukcyjnej, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów i zadbać o sylwetkę. Co więcej, to danie daje kucharzowi (nawet temu bez wybitnych kulinarnych umiejętności) duże pole do popisu. Można bowiem łatwo modyfikować jego smak. Wystarczy zmienić przyprawy i dodać parę składników, by nadać przysmakowi zupełnie nowe oblicze.

Jak zrobić omlet z cukinią?

Przedstawiony niżej przepis to jedna z najprostszych wersji omletu. Nie ma w nim żadnych wymyślnych produktów. Pierwsze skrzypce grają jajka i cukinia. Możecie jednak śmiało wzbogacić i ulepszyć ten „duet”. Będzie doskonale współgrał między innymi z pomidorami, czosnkiem, bakłażanem, serem, łososiem czy tofu. Wszystko tak naprawdę zależy od waszej inwencji twórczej. Nie ograniczajcie się do jednego zestawu składników i poeksperymentujcie z różnymi smakami, by sprawdzić, jakie połączenia odpowiadają wam najbardziej.

Idź do oryginalnego materiału