Latem w kuchni królują warzywa, tj. młoda kapusta i młode ziemniaki. To właśnie na te sezonowe dary natury wyczekujemy z utęsknieniem przez cały rok. Tym razem skupimy się na ziemniakach, a dokładniej na ich poprawnym gotowaniu. Dzięki naszej metodzie już nigdy nie wyjdą wodniste.
Dlaczego młode ziemniaki wychodzą wodniste?
Młode ziemniaki są bardziej wodniste od tych starszych ze względu na swoje adekwatności i sposób uprawy. Zawierają więcej wody, ponieważ nie miały zbyt dużo czasu w dojrzewanie, a tym samym na odparowanie nadmiaru wilgoci.
Znaczenie mają również warunki pogodowe, w jakich były uprawiane. jeżeli pogoda jest deszczowa, to wówczas wchłaniają więcej wody z podłoża.
Po ugotowaniu bulwy wychodzą wodniste z powodu cienkiej skórki, która słabo zatrzymuje wilgoć i sprawia, iż warzywa gwałtownie się rozgotowują.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Napar ze sproszkowanej pelargonii. Na jakie dolegliwości pomaga?
Co zrobić, żeby młode ziemniaki nie wyszły wodniste? Czas gotowania ma znaczenie
Młode ziemniaki powinny być jędrne po ugotowaniu. Właśnie dlatego największe znaczenie ma czas ich gotowania.
Te warzywa gotujemy krótko w osolonej wodzie. Wystarczy im 15-20 minut. Warto zrezygnować z przykrycia, dzięki czemu nadmiar wilgoci swobodnie odparuje, a bulwy zachowają swoją strukturę.
Pamiętajmy, aby dodawać sól do zimnej wody. Wówczas warzywa wchłoną smak równomiernie i nie zrobią się mdłe. Polecamy gotować je na średnim ogniu, żeby zmniejszyć ryzyko gwałtownego rozpadu. Po ugotowaniu zostawmy młode ziemniaki na moment w gorącym garnku, aby odparowały i lekko stężały.
Co dodać do młodych ziemniaków, żeby wyszły jędrne i smaczne?
W trakcie gotowania młodych ziemniaków warto dolać do wody odrobinę mleka. Ten prosty trik sprawi, iż warzywa zachowują swoją strukturę i nie zrobią się ani wodniste, ani gumowate.
Jeśli chcemy poprawić ich smak, to po odcedzeniu polecamy dorzucić do nich trochę masła i poczekać na jego rozpuszczenie. Dzięki temu dodatkowi bulwy będą jędrne i kremowe.
Przed podaniem zwykle obsypujemy młode ziemniaki koperkiem. Lepszą metodą jest wrzucenie zielonej gałązki do garnka pod koniec gotowania. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze.
Zobacz też:
Zapomnij o żmudnym skrobaniu. Tak w mig oczyścisz kurki z trawy i piasku
Myjesz truskawki na sitku? Wiele osób tak robi, nie wiedząc, iż to błąd
Gdzie na grzyby w świętokrzyskim? Z tego lasu grzybiarze wychodzą z pełnymi koszami