Młode talenty z ZSEiT wśród najlepszych w Polsce!

powiat.elblag.pl 5 dni temu

Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku z dumą informuje, iż Dominika Juchniewicz i Julia Torucka, uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych, reprezentowały szkołę w III edycji ogólnopolskiego konkursu "Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego". Konkurs odbył się 27 października 2025 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle koło Warszawy. Organizatorem wydarzenia był Związek Polskie Mięso, a realizacją konkursu zajęła się Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Impreza odbyła się pod patronatem honorowym Klubu Szefów Kuchni.

W skład jury weszli uznani profesjonaliści: Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Marcin Galik, Łukasz Wódz oraz Magda Kejzerowicz - wybitni szefowie kuchni z renomowanych restauracji w Polsce. Ich doświadczenie i pasja do kulinariów zapewniły wysoki poziom ocen oraz sprawiedliwy wybór najlepszych potraw. W rywalizacji wzięły udział 24 drużyny z całego kraju, a uczennice ZSEiT awansowały do finału, znajdując się w gronie 10 najlepszych zespołów w Polsce!

Dominika i Julia, będąc jeszcze w klasie trzeciej, konkurowały z wieloma starszymi uczestnikami, co czyni ich sukces jeszcze bardziej imponującym. To ogromne wyróżnienie oraz dowód ich talentu, zaangażowania i pasji do sztuki kulinarnej. Udział w konkursie był dla dziewcząt niezwykłym doświadczeniem - pozwolił im sprawdzić swoje umiejętności w praktyce, poznać nowe techniki kulinarne oraz zmierzyć się z emocjami towarzyszącymi pracy pod presją czasu. Dzięki temu rozwinęły swoje zdolności, poszerzyły kulinarne horyzonty i zdobyły bezcenną motywację do dalszej nauki.

Dominika i Julia są wspaniałym przykładem dla swoich młodszych kolegów i koleżanek. Pokazują, iż warto próbować, podejmować wyzwania i wierzyć w siebie. Ich sukces udowadnia, iż pasja, determinacja i systematyczna praca prowadzą do wielkich osiągnięć. Konkursy kulinarne to nie tylko rywalizacja - to przede wszystkim szansa na rozwój, naukę i budowanie pewności siebie. Udział w takich wydarzeniach daje młodzieży możliwość poznania świata gastronomii "od kuchni", nawiązania cennych kontaktów oraz zdobycia doświadczenia, które zaprocentuje w przyszłości.

Serdeczne gratulacje dla Dominiki i Julii, a także dla nauczycieli, którzy przygotowali uczennice do tego wyjątkowego wydarzenia. Ich praca i pasja to najlepszy przepis na sukces!

{gallery}2025-11-04-zseit{/gallery}

Inf. ZSEiT Pasłęk, W. Wierzbicka

Idź do oryginalnego materiału