Sezon na ogórki trwa w najlepsze, a wraz z nim niezliczone możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni. Prym wiodą oczywiście ogórki małosolne, a także uwielbiana mizeria. Prosta, lekka i szybka w przygotowaniu sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Klasyczna mizeria opiera się na śmietanie, ale tego lata warto dać szansę zupełnie nowej odsłonie. Raz przygotowana z pewnością na stałe wpisze się w menu twojej rodziny.
Mizeria — klasyka polskiej kuchni
Mizeria to uniwersalny i uwielbiany dodatek do obiadu, który od pokoleń gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, gdy trwa sezon na ogórki. Lekka i orzeźwiająca najlepiej smakuje z ziemniakami i schabowym w panierce. Chętnie dodawana jest także do gulaszu, a choćby i dań z grilla. Choć jej przygotowanie jest niezwykle proste, spory o to, jak ją podawać i tak realizowane są w najlepsze.
Wiele osób lubi mizerię z dodatkiem cukru, inni dodają do niej ocet, a jeszcze inni zamiast śmietany decydują się na jogurt naturalny. Opcji podania tego klasyka jest tak wiele, iż można się choćby pokusić o stwierdzenie, iż w każdym domu mizerię przygotowuje się w inny sposób.
Następnym razem do obiadu pokuś się o zrobienie zupełnie innej, nowej odsłony mizerii z nutą azjatyckich smaków. Niezwykle orzeźwiająca i lekka zachwyci smakiem każdego, choćby największego tradycjonalistę, jeżeli chodzi o kuchnię polską. Wciąż prosta w przygotowaniu sprawdzi się jako dodatek dla niejednej potrawy. Ponadto to dobra opcja dla wegan, a także dla osób unikających nabiału.
Zobacz także: Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon
Co zamiast śmietany do mizerii? Przygotuj wersję azjatycką
Mizeria po azjatycku to zupełnie nowa odsłona polskiego klasyka. Wyjątkowo orzeźwiająca zyskuje głębie smaku, a także nieco egzotyczny charakter. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- 2-3 ogórki szklarniowe
- Ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Opcjonalnie: szczypta ostrej papryki lub szczypta płatków chili
- Świeża kolendra, szczypiorek lub koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyj ogórki i pokrój je w bardzo cienkie plasterki. jeżeli skórka ogórka jest twarda lub gorzka, przed pokrojeniem obierz je. Przełóż plasterki do miski i posyp solą. Odstaw na około 15 minut, aby ogórki puściły nadmiar wody, przez co surówka z ogórka będzie bardziej chrupiąca.
W małej miseczce przygotuj sos. W tym celu przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i połącz go z sosem sojowym, olejem sezamowym, a także olejem rzepakowym. Całość dokładnie wymieszaj i polej odciśnięte z wody ogórki. Na koniec całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami chili. Udekoruj świeżą zielenioną i od razu podawaj. Smacznego!
Zobacz też:
Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę
Smażysz kurki, ale wychodzą gorzkie? Popełniasz ten błąd
Pomidory też możesz włożyć do słoików. W takiej formie będziesz jeść całą zimę