Miliony na badania żywności funkcjonalnej w Białymstoku

dziendobrybialystok.pl 3 godzin temu

Żywność funkcjonalna to w tej chwili jeden z najbardziej obiecujących kierunków badań łączących medycynę i rolnictwo. Chodzi o produkcję preparatów, przetworów, a choćby dań z żywności, które pozwalają nie tylko prowadzić zdrowy styl życia, ale mogą podtrzymać zdrowie konsumenta, a choćby być traktowane jako lekarstwo lub element kuracji. Dla przykładu wsparcie pacjentów onkologicznych żywnością funkcjonalną zwiększa ich szanse w walce z rakiem i pozwala zmniejszyć negatywne skutki leczenia preparatami chemicznymi lub naświetlaniem. W stolicy podlaskiego w dziedzinie specjalizuje się Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. To właśnie na produkcji żywności funkcjonalnej przez podlaskich rolników miała opierać się idea Doliny Rolniczej 4.0 zanim nie zajęli się nią przedstawiciele większości w tej chwili rządzącej województwem. Kilka dni temu UMB, które miało być partnerem samorządowej spółki zajmującej się Doliną Rolniczą 4.0, otrzymało wielomilionowy grant z Agencji Badań Medycznych. Białostocka uczelnia otrzymała ponad 8,5 miliona złotych, a z 224 projektów złożonych do ABM tylko 57 otrzymało dofinansowanie. Projekt naukowców ze stolicy województwa podlaskiego noszący nazwę „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe” znalazł się na pierwszej lokacie i otrzymał maksymalną liczbę punktów. Będzie go realizował zespół badawczy pod kierownictwem profesor Katarzyny Sochy. Pani profesor to szefowa Zakładu Bromatologii UMB oraz Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym UMB. Głównym zadaniem zespołu badawczego jest opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania stawiane dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, a tym

Idź do oryginalnego materiału