Mięso mielone często gości w naszej kuchni. Używamy go nie tylko do przygotowywania klasycznych kotletów, ale także sosu bolognese czy też aromatycznego chili con carne. Mimo iż wydaje się być banalnie proste w przyrządzeniu, to podczas jego smażenia nietrudno o wpadkę, która diametralnie wpływa na smak i konsystencję potrawy. Na szczęście osoba prowadząca profil Pomysłodawcy na Facebooku zdradza prostą sztuczkę, dzięki której mięso z patelni będzie jeszcze smaczniejsze.
REKLAMA
Zobacz wideo Wybrała muzykę i zespół "Piękni i Młodzi", ale nie zgadniecie kim z zawodu jest Magda Narożna. "Chciałam mieć fach w ręku" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jak przyrządzić mięso mielone na patelni? Wiele osób popełnia błąd
Mięso mielone, które wielu z nas kupuje w sklepie zapakowane na tackach, często prosto z lodówki trafia od razu na patelnię. Okazuje się, iż jest to powszechnie popełniany błąd, przez który zamiast smażenia można zobaczyć "jezioro wody, tłuszczu i rozczarowania".
Autor profilu Pomysłodawcy tłumaczy, iż duży kawałek zimnego mięsa obniża temperaturę patelni niczym zimny kompres, więc zamiast przypiekania zachodzi proces duszenia/gotowania. Mięso puszcza soki i nie powstaje chrupiąca skórka, a jedynie mieszanka o nieapetycznej konsystencji.
Jak poprawnie smażyć mięso mielone? Mała zmiana, duży efekt
Lepszym rozwiązaniem, aby mięso ładnie się usmażyło, będzie wrzucanie go na gorącą patelnię partiami. Dzięki tej jednej niepozornej zmianie, gwałtownie się zetnie, a co za tym idzie - zatrzyma soki w środku, dzięki czemu będzie soczyste i wręcz rozpływające się w ustach. W sam raz do aromatycznego sosu, zapiekanki ziemniaczanej lub makaronowej czy też gołąbków.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.