Międzynarodowy Dzień Psa 2022. Jak karmić psa? Nie dla czworonoga czosnek i czekolada

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: materiały prasowe Wydawnictwa Otwartego


Opiekunowie psów dobrze wiedzą, iż 26 sierpnia przypada Międzynarodowy Dzień Psa. Miłośnicy psów mogą się zastanawiać, czym karmić swoje zwierzęta, żeby dogodzić ich podniebieniom, ale też zachować ich zdrowie. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk, technik weterynarii, w książce „Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów” opisała najważniejsze zasady żywienia czworonogów oraz podzieliła się przepisami na zdrowe i smaczne potrawy. Sprawdź przepis na kurczaka z dynią i natką pietruszki!

Z czego przygotować psie posiłki?

Zagwarantowanie psom odpowiedniego menu będzie procentować zdrowym wyglądem i dobrym samopoczuciem zwierząt. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk jako zoodietetyczka dzieli się swoim doświadczeniem w dziedzinie odpowiedniego przyrządzania posiłków dla domowych pupili. Autorka nawołuje, żeby psie posiłki były przygotowywane z odpowiednich składników dla nich przeznaczonych. Dania nie muszą wyglądać apetycznie według ludzkiej miary, a powinny być dopasowane pod względem dietetyki. Posiłki przygotowywane są z łatwo dostępnych składników, w tym z:

  • mięsa,
  • jajek,
  • warzyw,
  • świeżych i sezonowych owoców.

„[…] Nie chcę was zniechęcać do świadomego i samodzielnego przygotowywania posiłków dla psów tylko dlatego, iż są one superzdrowe i wartościowe. Róbcie to tylko wtedy, kiedy wiecie, czego potrzebuje psi organizm, i umiecie odróżnić te potrzeby od zwykłej ludzkiej fanaberii. Ludzie kochają swoje psy i czasami zapominają, iż ich pupile to nie mali ludzie i nie powinni ich tak traktować w kwestii jedzenia. Jakość produktów dla psów ma być tak samo dobra, jak dla ludzi, ale kompozycja menu musi być dostosowana do psich potrzeb” - dodaje autorka.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia

Zobacz galerię(7 zdjęć)

Co to jest BARF?

Poza tym zoodietetyczka poleca stosować suplementy diety, które będą cennym wsparciem w przyrządzaniu posiłków nie tylko dla szczeniaków. W przepisach autorka wspiera się koncepcją diety BARF (Biologically Appropriate Raw Food) oznaczające biologicznie odpowiednie surowe pożywienie. W książce przepisy są polecane do podawania psom w wersji surowej i gotowanej.

Nie dla kota mleko i czekolada! Stworzyła książkę kucharską dla właścicieli kotów

Miłośnicy kotów często zastanawiają się, czym karmić swoich ulubieńców, żeby dogodzić ich podniebieniom, ale nie zaszkodzić. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk, technik weterynarii, w książce „Kocie smaki.…

Anna Daniluk

Dieta dla psa. Co gotować psu?

„Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów” to książka przybliżająca zasady żywienia dorosłych psów. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk przestrzega, iż podawanie psom resztek ze stołu opiekunów nigdy nie powinny być stałym modelem żywienia. Niestety takie zachowanie może skutkować przekarmieniem psa, otyłością, problemami żołądkowymi, złą kondycją skóry, sierści i paznokci. Dodatkowo tak jak u człowieka może być zwiększona szansa zachorowania na cukrzycę, doprowadzić do zawału serca lub niedoborów mineralnych.

Czego pies nie może jeść?

„Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów” to zbiór receptur na domowe psie posiłki. Publikacja obala też mity żywieniowe i edukuje w dziedzinie psich kulinariów. Wbrew znanemu powiedzeniu psom jak najbardziej można podawać kiełbasę. Jednocześnie przestrzega przed podawaniem takich produktów jak:

  • cebula,
  • czosnek,
  • szczypiorek,
  • winogron,
  • rodzynek,
  • orzechy, szczególnie makadamia,
  • czekolady,
  • świeżego ciasta drożdżowego,
  • produkty zawierające ksylitol.
Idź do oryginalnego materiału