W dobie kulinarnych eksperymentów i szybkich przepisów na każdą okazję wytrawne gofry smakujące jak pizza stają się absolutnym hitem. Są chrupiące, sycące i można je dopasować do własnych upodobań tak samo jak włoski klasyk. Wystarczy baza z ciasta, dodatek sera, szynki, ziół, a wszystko to zapieczone w gofrownicy i podane z ketchupem, sosem czosnkowym czy choćby rukolą. Zrobisz je w pół godziny, smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
REKLAMA
Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!
Przepis na gofry wytrawne. Idealna alternatywa dla klasycznej pizzy
Ciasto na wytrawne gofry przygotowuje się podobnie jak to na słodką wersję. Wystarczy kilka podstawowych produktów, ale sekretem smaku jest to, co dodasz do środka i na wierzch. Możesz śmiało próbować różnych wersji, w każdej będą smakować obłędnie.
Składniki na 4 porcje:
200 g mąki pszennej,
2 jajka,
250 ml mleka,
50 g roztopionego masła lub oleju,
100 g sera w plastrach (np. mozzarella, cheddar),
100 g szynki lub salami,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki suszonego oregano.
Z czym można zjeść gofry na słono? Wszystko zależy od wyobraźni i zawartości lodówki
Świetnie smakują z dodatkiem sosu pomidorowego, czosnkowego, posypane świeżymi ziołami albo z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. To także doskonały sposób na przemycenie warzyw lub resztek z lodówki - pokrojona papryka, oliwki, pieczarki, cebula - wszystko się tu sprawdzi.
Sposób przygotowania:
W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Do mokrych składników wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połącz do uzyskania gładkiego ciasta.
Nagrzej gofrownicę i natłuść ją lekko. Wlej porcję ciasta, ułóż szynkę i ser, następnie zalej kolejną porcją masy. Piecz przez ok. 4-5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące. Powtarzaj do wykorzystania składników.
Po wyjęciu możesz udekorować je ketchupem, posypać oregano, natką lub szczypiorkiem. Świetnie smakują również z roztopionym serem na wierzchu - wystarczy wrzucić je na chwilę pod grill w piekarniku.