![](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot_30-1a9.jpg)
Czysty zamrażalnik wygląda estetycznie, pobiera minimalną ilość energii i działa bez zarzutu. To wszystko może zostać zburzone przez lód. On niestety lubi się pojawiać na ściankach zamrażarki i nie można go bagatelizować. Oblodzone urządzenie musi pracować na wyższych obrotach, a koszty prądu rosną. Chcąc utrzymać sprzęt w dobrym stanie, trzeba go systematyczne rozmrażać. Dziś poznasz genialny patent na lód w zamrażarce. Wetrzyj pewien kuchenny proszek w ścianki, a szronu już na nich nie zobaczysz.
Jak uniknąć lodu w zamrażarce? Twoim pomocnikiem będzie soda oczyszczona
Dzięki sodzie lód przestanie nadmiernie osiadać na ściankach. Dodatkowo pozbędziesz się kłopotliwego zapachu. Co należy zrobić? Oto krótka instrukcja krok po kroku:
Krok 1. Rozmrażanie
Wyjmij z zamrażalnika wszystkie rzeczy, odłącz od zasilania i uchyl całkowicie drzwi na parę godzin. Możesz postawić wewnątrz pojemnik z gorącą wodą, a lód stopnieje dużo szybciej.
Krok 2. Osuszenie wnętrza
Starannie wytrzyj półki i ścianki suchą szmatką.
Krok 3. Wykorzystaj sodę oczyszczoną
Z niewielką siłą wcieraj sodę w ścianki urządzenia, ale omijaj gumowe elementy.
Krok 4. Podłącz urządzenie do prądu
Włącz schładzarkę, a po chwili ulokuj w niej produkty spożywcze – dobrze, żeby były zapakowane w szczelne pojemniki/torebki.
Soda zapobiegnie ponownemu odkładaniu się szronu i lodu na ściankach zamrażarki. Sporadycznie przetrzyj je nią, aby lód częściowo przestanie zbierać się w komorze. Ta metoda jest łatwa, nieszkodliwa i praktycznie nic nie kosztuje. A w dużym stopniu wpływa na żywotność zamrażarki.
Jak zapobiec powstawaniu lodu w zamrażalniku?
● Żywność trzymaj w szczelnych opakowaniach – wilgoć nie przedostanie się na zewnątrz, tzn. do komory chłodniczej.
● Nie umieszczaj gorących dań. Dopiero po ostudzeniu mogą trafić do chłodziarki.
● Nie otwieraj zbyt często drzwi zamrażarki.
● Co jakiś czas przeglądaj uszczelki. Wszelkie nieszczelności sprzyjają gromadzeniu się lodu.