Domowe i naturalne sposoby na objawy przeziębienia często okazują się być nieocenionym sprzymierzeńcem w szybszym powrocie do zdrowia. Tak jest w przypadku tego domowego syropu, który można przygotować z liści laurowych. Znane przede wszystkim jako przyprawa do zup i innych dań, mogą również stanowić główny składnik preparatu, który pomoże uporać się z uporczywym kaszlem i nie tylko.
Co pić na męczący kaszel? Domowy syrop z liści laurowych może pomóc
Liście laurowe to ceniona przyprawa, która posiada wiele adekwatności. Przede wszystkim poprzez swój wyjątkowy aromat, ceniona jest jako dodatek do wielu dań, który dodatkowo wspomaga procesy trawienne. Ponadto te niepozorne liście bogate są w olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, lignany, a także liczne witaminy i minerały, które są nieocenione w czasie choroby.
Poprzez swój skład mogą więc stanowić również wsparcie dla organizmu w czasie przeziębienia i infekcji. Liście laurowe działają bowiem antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Swoim działaniem potrafią złagodzić ból gardła, a także wspomóc walkę z kaszlem i chrypką.
Warto również wspomnieć, że liście laurowe wspierają oczyszczanie dróg oddechowych, a także pomagają obniżyć gorączkę, działając napotnie. Nie ma więc w tym nic dziwnego, iż dla wielu osób syrop z liści laurowych jest nieocenioną pomocą podczas przeziębienia.
Zobacz także: Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Jak zrobić syrop z liści laurowych? Potrzebujesz trzech składników
Głównym składnikiem syropu z liści laurowych, jak sama nazwa wskazuje, są suszone liście wawrzynu szlachetnego, które dzięki swoim adekwatnościom działają łagodząco, oczyszczająco, wykrztuśnie, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. To naturalny sposób, który jest łatwy w przygotowaniu i skuteczny w działaniu.
Chcąc w swoim zaciszu domowym przygotować ten syrop, potrzebujesz do tego:
- 6 liści laurowych,
- Sok z cytryny,
- 3 łyżeczki cukru,
- oraz 200 ml wody.
Tak jak już zostało wspomniane, przygotowanie syropu jest szybkie i proste. Do garnka wrzuć liście laurowe i zalej je wodą. Gotuj na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Następnie zdejmij garnek z palnika i całość parz pod przykryciem przez około 10 minut.
Powstały napar przelej do butelki, dodając przy tym cukier. Całość mieszaj, aż cukier się rozpuści. Syrop pozostaw do wystygnięcia i na koniec uzupełnij go o sok z cytryny. Przechowuj go w lodówce maksymalnie do siedmiu dni. W przypadku przeziębienia sięgaj po niego 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.
Sprawdź również: Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zobacz też:
To najzdrowszy sok dla seniorów. Opóźnia starzenie, poprawia wzrok i wzmacnia odporność
Ta herbata odstrasza mole. Więcej nie zbliżą się do twojej szafy
Sierść zwierząt i kłaczki na ubraniach? Wrzuć to do pralki, a zapomnisz o problemie