

Mazurek – ten przysmak kojarzy się z wiosną i świętami wielkanocnymi. Obok jajek, chrzanu, wędlin i babek na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także tego ciasta.
W zestawieniu z ciastami bożonarodzeniowymi, czyli makowcami, roladami, kiedy wszystko zwijamy, zamykamy się na zimę, to mazurek symbolizuje ciepło, nowe życie i radość.
– Jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Tutaj nie ma wielkiej filozofii w tych mazurkach, bo mamy upieczone ciasto kruche, wylewamy masę kajmakową, wysypujemy bakalie. My tradycyjnie robi mazurek prostokątny, bo się łatwo kroi, ale on może być okrągły, on może być w kształcie jajka, to jest już dowolność, dowolność bakalii, czy kajmak, czy jakiś inny krem – mówi Elżbieta Teper, ekspert kulinarny.
Podstawę mazurka stanowi kruche ciasto. Trzeba tu jednak pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie.
– Ciasto kruche jest ciastem, które nie lubi ciepła rąk, więc najlepiej wszystkie składniki do maszyny, maszyna zrobi. o ile nie mamy czegoś takiego, to na stolnicy przesiana mąka, siekamy z tłuszczem, dodajemy jajka utarte z cukrem pudrem, siekamy, bardzo krótko zarabiamy, na pół godziny wstawiamy do lodówki, żeby ciasto nam stężało – dodaje Teper.
Całość można złożyć w jedno duże ciasto lub w małych foremkach. Mazurka dekorujemy najczęściej płatkami migdałowymi, lukrem lub czekoladą.
Zgodnie z tradycją w polskich domach, na wielkanocny stół przygotowuje się także babkę wielkanocną.
Elżbieta Treper:
Autor: JM/Radio RDN Tarnów/AnK