Matcha ma konkurencję. Teraz wszyscy chcą spróbować ube. Fioletowe, słodkie i zdrowe

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Lato 2025 zdecydowanie upłynęło pod znakiem matchy. Wszystko wskazuje jednak na to, iż jej miejsce zajmie teraz inny napój. Ma fioletowy kolor, słodki waniliowy smak i jest zrobiony na bazie ziemniaków. Najważniejszy jest jednak fakt, iż bardzo korzystnie wpływa na organizm.
Matcha to sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii. Ma intensywny kolor, ziemisty smak, jest subtelnie spieniona i od jakiegoś czasu przeżywa szczyt popularności. Można powiedzieć, iż stała się nową kawą. Powstaje coraz więcej lokali, które serwują tylko ten napój. Na horyzoncie pojawiają się już jednak jego następcy. Najlepszym przykładem jest uwielbiane w Azji i Stanach Zjednoczonych ube.


REKLAMA


Zobacz wideo Chia fresca. Naturalny dopalacz dla organizmu [HAPS FIT]


Co to jest ube latte? Modna alternatywa dla matchy
Ube pochodzi z Filipin. Nazywany jest "fioletowym batatem". Tradycyjnie dodaje się go do deserów. Ma lekko słodki smak, który przypomina połączenie wanilii oraz orzechów laskowych. Napój na jego bazie może być podawany na gorąco lub na zimno, dzięki czemu stanowi oryginalną alternatywę dla klasycznej latte oraz matchy. zwykle miesza się go z mlekiem. Dopiero wkracza na polski rynek, ale już zyskał pierwszych fanów.


O włączeniu ube do oferty poinformowała m.in. jedna z warszawskich restauracji. Na swoim profilu na Instagramie pokazała, jak wygląda oraz zdradziła jego zalety. - Oprócz tego, iż ma piękny, intensywny, fioletowy kolor to jest bogaty w antyoksydanty, ma niski indeks glikemiczny, posiada wiele witamin oraz minerałów, a dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego - poinformowała autorka nagrania. Akurat w tym lokalu napój jest podawany w formie cappuccino albo ice latte z musem jagodowym.


Kolor i smak to niejedyna zaleta. Czy napój ube jest zdrowy?
Ube to fioletowy yam, czyli bulwa rośliny z rodzaju pochrzynów. Jego łagodny smak przemawia do tych, dla których matcha jest zbyt gorzka. Wiele osób skarży się bowiem, iż zielony napój jest zbyt ziołowy, wręcz "trawiasty". Fioletowy specjał częściej smakuje ludziom od razu, bez przyzwyczajania się. Świetnie pasuje do lodów, ciast, puddingów czy gofrów. Na dodatek zawiera witaminę C, żelazo i potas. Nie ma kofeiny, więc jest łagodniejszy dla żołądka. Jak informuje serwis healthline.com, "fioletowy batat" jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Antocyjany nadają mu żywy kolor, zmniejszają stany zapalne oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału